Üdvözöljük a Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítvány honlapján!

Hírek

Figyelem! Jelenleg a Tiszatáj Közalapítvány archív honlapját böngészi, amelyet már nem frissítünk! Az aktualitások megtekintéséhez kérjük, keresse fel megújult honlapunkat, amelyet a korábbiakban megszokott http://tiszatajkozalapitvany.hu cím alatt érhet el.

2022.10.24

Meghívó szakmai rendezvényre

Szakmai_forum2022 A konzorciumvezető Pro Vértes Nonprofit Zrt. és a konzorciumi tag Pro Tiszatáj Nonprofit Kft. nevében meghívjuk Önöket a Vidékfejlesztési Program pályázat keretében tartandó,

"Invázív növények visszaszorítása legelő állatokkal, különös tekintettel a vizes területekre"

című szakmai rendezvényre. (VP3-16.1.1. -4.1.5.-4.2.1. -4.2.2.-8.1.1.-8.2.1. -8.3.1.-8.5.1.-8.5.2. -8.6.1.-17)

Helyszín:

A Tiszatáj Közalapítvány Látogatóközpontja

3579 Kesznyéten, Szamárhát (0180/2 helyrajzi szám)
(Térkép a megközelítéshez)

Időpont:

2022. október. 26. 10:00-14:00

Program:

 • 10:00-10:05 Köszöntő
 • 10:05-11:00 A legeltető állattartás lehetőségei az új évezredben - Viszló Levente, Pro Vértes Nonprofit Zrt. vezérigazgató
 • Az invazív növények visszaszorításának tapasztalatai a Tisza mentén - Bodnár Mihály, Pro Tiszatáj Nonprofit Kft. ügyvezető
 • 11:50-12:00 Szünet
 • 12:00-12:30 Büfé ebéd
 • 12:30-14:00 Hozzászólások, a résztvevők tapasztalatainak megismerése
 • 14:30-tól Igény, és kedvező időjárás esetén terepi bemutató

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet 2022. október 23. 16:00-ig kérünk megtenni a roland.nemeth@rvi.hu e-mail címen.

A meghívó letöltése
A program letöltése
2022.10.17

Hamarosan megújul honlapunk

Megujul_honlapunk A digitális fejlesztés eredményeképpen hamarosan új köntösben várja olvasóit Közalapítványunk honlapja. A tartalmak folyamatosan kerülnek feltöltésre az új oldalra, de bízunk benne, hogy rövidesen mindenki könnyedén megtalálja a számára érdekes információkat.
2022.10.21

"Gyurgyalag búcsúztató" - 2022. augusztus 27.

Gyurgyalag_bucsuztato

2022. augusztus 27-én szombaton "Gyurgyalag búcsúztató" napra invitálunk kicsiket és nagyokat a Tiszatáj Közalapítvány és az MME Tiszavasvári Helyi Csoportjának szervezésében, amelyen az érdeklődők megismerkedhetnek e különleges, fokozottan védett madárfajunkkal és önkéntes munkával költőhelyük megóvását is segíthetik. A rendezvényt ezenkívül egyéb programok is kísérik.

A programok két helyszínen, részben párhuzamosan futnak, azokon egymástól függetlenül is részt lehet venni.

Szorgalmatosi homokbánya:

8:00-8:30- Gyülekező, a feladatok elosztása

8:30-12:00- A költésre szolgáló partfal megújítása (a felesleges fás szárú növények eltávolításával, a partfal kiigazításával). Szükséges eszközök: motoros láncfűrész (hozzáértők számára), balta, bozótvágó kés, lapát, ásó, csákány, munkavédelmi kesztyű, megfelelő ruházat. Feladatok: a cserjék, kisebb fák eltávolítása, a homokfal kiigazítása.

12:00- Utazás Kesznyétenbe gépkocsikkal, Tiszaújvároson keresztül

Kesznyéten, Szamárháti Látogatóközpont:

10:00-11:00 Gyülekező, népi játékok, íjászat, méhészeti kiállítás megtekintése a Természettár jóvoltából

11:00-12:00 A Tiszatáj Közalapítvány Agrár-Környezetgazdálkodási Mintagazdaságának, és az ott tartott őshonos állatoknak a bemutatása

12:00-13:00 Kézműves bemutató, játszóház, íjászat

13:00-14:00 Ebéd (támogatói hozzájárulás: 800 Ft/fő. Kérjük, mindenki hozzon magának tányért, evőeszközt!)

14:00-15:00 Zsiros Sándor előadása a gyurgyalagok életéről, jelentőségéről a hazai faunában

15:00- kb. 18:00-ig a Szorgalmatosról érkezőknek az Agrár-Környezetgazdálkodási Mintagazdaság bemutatása, majd minden érdeklődő számára vezetett túra lehetőség a tanösvényen, a gyurgyalagok nyár végi gyülekezésének megfigyelése céljából

18:00-tól (Madár)Baráti beszélgetések a látogatóközpontban, ha igény van rá

A rendezvényt az aktuális járványügyi szabályok betartásával valósítjuk meg.

A rendezvény plakátjának letöltése...


További infó: 30/3495718
2022.08.04

Kihirdettetik a VIII. Szamárháti Pásztorételfőző Viadal!

Pasztoretelfozo_Viadal_2022

Elő a bográcsokkal, titkos receptekkel, rotyogjanak a pásztorételek! 2022. május 28-án ismét megrendezzük - immáron nyolcadik alkalommal - a Pásztorételfőző Viadalt a kesznyéteni Szamárháton, amely rendezvénynek célja az alföldi pusztákhoz kötődő pásztorhagyományok ápolása, ehhez kapcsolódóan főzőverseny keretében a pásztorétkek fel- és megelevenítése, megismertetése és továbbadása az újabb generációk számára.

A rendezvényen való részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Mind a főzőcsapatok, mind a nézelődők számára elérhetőek a jelentkezési felületek a Pásztorételfőző Viadal oldalán. Tovább az oldalra...

2022.05.13

A "Tavaszlesen 2022" vetélkedősorozatunk hírei

Tavaszlesen_hirek

Nagy örömünkre szolgál, hogy a vetélkedőn az előző két évben - vélhetően a járványhelyzet okán - megcsappant részvételi arány az idén ugrásszerűen fellendült: a "Tavaszlesen 2022" első fordulóján 41 csapat vett részt 14 település 15 iskolájából.

Elkészültünk az első forduló kiértékelésével. Az eredmények, valamint a továbbjutással és a Döntővel kapcsolatos tudnivalók megtalálhatók a Tavaszlesen oldalán.2022.05.04

Tavaszi Nagytakarítás és Nyílt Nap Szamárháton

Nagytakaritas22

2022.04.30-án 10:00 és 15:00 óra között a kilátogatók megismerkedhetnek a Szamárháti-tanya őshonos háziállataival, és bekapcsolódhatnak a Látogatóközpont virágos kertecskéjének megújításába.
Részletek a plakáton. Várunk mindenkit szeretettel!

2022.04.26

Indul a "Tavaszlesen 2022" környezetismereti vetélkedő!

indul_a_Tavaszlesen

Idén ismét útjára indítjuk a felsőtagozatosok számára meghirdetett vetélkedősorozatunkat.
Az első forduló feladatsora és minden további tudnivaló megtalálható a Tavaszlesen oldalán.

Az első forduló beküldési határideje: 2022.04.05.

Izgalmas ismeretekben-gazdagodást és vetélkedést kívánunk minden visszatérő és újonnan bekapcsolódó csapatnak!2022.03.06
karácsony

Békés, Meghitt Karácsonyi Ünnepeket kívánunk, valamint Jó Egészséget, Sok-sok Élményt és Sikert az Új Esztendőre!2021.12.22

Sokan kilátogattak a VII. Szamárháti Pásztorételfőző Viadalra

pasztoretelfozo_viadal

A Tiszatáj Közalapítvány Látogatóközpontjában, Kesznyétenben az immáron hagyománnyá vált főzőverseny soron következő megmérettetése - a COVID járvány miatt egy év kihagyással - 2021.09.18-án került megrendezésre. Minthogy a Közalapítvány alapító céljai között szerepel a hagyományőrzés is, ennek szellemében hagyományos pásztorétkek készítőit vártuk a viadalra.

A szép számban megjelent csapatok változatos pályaművek elkészítését vállalták, a legtöbben a Pro Tiszatáj Nonprofit Kft. által felajánlott bio minőségű magyar szürke szarvasmarha hús felhasználásával. A 9:00 órakor megtörtént ünnepélyes tűzgyújtáskor még csak a csapatok és a kísérőik voltak jelen a helyszínen, de délre - a szervezők nagy örömére - már a 100 főt is meghaladta az érdeklődők száma, akik kóstolgatták a finomabbnál finomabb ételeket, íjászkodhattak, kipróbálták a különféle pásztorjátékokat, valamint a Közalapítvány agrár-környezetgazdálkodási mintagazdaságában tartott őshonos állatokban is gyönyörködhettek.

Külön öröm volt számunkra, hogy a zsűriben való részvételt elvállalta Jónyer István négyszeres világbajnok asztaliteniszező, aki az idén májusban elnyerte a Nemzet Sportolója címet is. A zsűrizésben szakács végzettséggel is rendelkező kollégánk, Bodnár Mihály Dániel szintén részt vett. A zsűri elnökének idén is a korábbi évekből már jól ismert Étkek bírálóját, a Szabadtűzi Sütés-Főzés Mesterét, a Szabadtűzi Lovagrend Észak-Magyarországi Főkapitánysága Lovagját, Taksár Ferencet kértük fel.
A Viadal egyik védnöke, dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő szintén személyes látogatást tett a rendezvényen, továbbá Kesznyéten település polgármesterét, Kecső Imrét és alpolgármesterét, Firtkó József Zsoltot is a vendégek között köszönthettük.

A fődíjat, ami egy magyar szürke szarvasmarha bikaborjú volt, a Kisgazda Polgári Egyesület csapata (Csorba György és Nagy Magdolna) nyerte el házi csipetkés, babos pásztorgulyásukkal, melyet saját sütésű házikenyérrel tálaltak.
A képzeletbeli dobogó második fokára a "Pászto-Rock!" csapat (Kurucz Ádám és Tóth Ádám) állhatott fel, akik burgonyával összefőzött, pikáns marhapörköltet készítettek, melyet "Metál villás boci" névre kereszteltek.
A harmadik helyet megszerző Fakanál Ördögei csapat (Csonka Andrea és Csonka László) ezúttal juhtúrós sztrapacskával körített marhapörköltjükkel kápráztatták el a zsűrit és a kóstoló nagyközönséget egyaránt.

Különdíjban részesült továbbá a görbeházi "Szik szülöttei" csapat (Sándor Dezső és Sándor Dezső Zoltán), akik joghurtos káposztasalátával tálalt "Ördöglángost" (tócsniba töltött szürkemarhapörköltet) készítettek; a miskolci ÖKO-Liget Egyesület csapata (Zsófiné Natkó Mariann és Zsófi János), akik korhelylevest főztek "kicsit másképp"; továbbá a házi nokedlivel és házi csemegeuborkával tálalt ízletes marhapörkölt készítői, a budapesti "Ezüstrókák" csapata (Csonka Gábor és Mile Dóra), valamint a birkapörköltet főző Újvárosi Betyárok 2. számú csapata (id. Garáz Péter).

Köszönjük minden csapatnak a megmérettetésen való részvételt, visszavárjuk őket hasonló rendezvényeinkre a jövőben is!

Tovább a Viadalon készült képek megtekintéséhez...

2021.09.20

Kihirdettetik a VII. Szamárháti Pásztorételfőző Viadal!

pasztoretelfozo_viadal

Aki hallja, adja át! Ismét fellobban a tűz a bográcsok alatt a kesznyéteni Szamárháton, hogy felidézhessük a magyar puszták pásztorhagyományait és megízlelhessük a pásztorkonyha remekeit!
A VII. Szamárháti Pásztorételfőző Viadalra várjuk a főzőtudományukat megmérettetni kívánókat és a kóstolgatni vágyókat egyaránt 2021. szeptember 18-án, szombaton a Tiszatáj Közalapítvány Látogatóközpontjában.

Tovább a rendezvénnyel kapcsolatos tudnivalókhoz és a jelentkezési felületekhez...2021.08.30

Deák Ferenc festményeiből nyílt kiállítás a kesznyéteni Faluházban

kiallitas_megnyito

A kesznyéteni születésű Deák Ferenc festőművész úr kiállításának megnyitójával egybekötött családi délutánt szerveztek 2021. augusztus 19-én a kesznyéteni Faluházban.
A szájjal és lábbal festő művész eddigi legnagyobb volumenű kiállítása 2021.08.27-ig tekinthető meg naponta 15:00-17:00 óra között a Faluházban, ahol több mint 40 kiállított festményen elevenednek meg a művész Kesznyétenhez kötődő emlékei, érzései, az egykori és mai utcaképek, régi idők életképei és e vidék természeti szépségei.

A megnyitót követő családi programon Közalapítványunk népi ügyességi játékait is kipróbálhatták a jelenlévő gyerekek. Ügyesen egyensúlyoztak a fiatalok, de az akasztó játékkal kicsit nehezebben boldogultak. A diótörőt töretlen lelkesedés övezte, a lépegetővel pedig a csapatjátékot is gyakorolhatták a vállalkozó szelleműek.

egyensulyozas akasztojatek diotoro lepegeto

2021.08.23

Közösségi nyílt napot tartottunk a Látogatóközpontban fókuszban a békákkal

kecskebeka

Csodás idő és vidám programok várták mindazokat, akik kilátogattak július 17-én a Szamárháti Látogatóközpontban megrendezett ismeretterjesztő közösségi rendezvényünkre, a Békanapra.
Közalapítványunk kuratóriumi elnökének, Dr. Legány Andrásnak ünnepélyes megnyitóbeszédét követően sok érdekességet tudhattak meg az érdeklődők Somlai Tibor átfogó előadásából a hazánkban előforduló kétéltűfaunáról, az egyes fajok ismertető jegyeiről és jellegzetes viselkedésükről.
A Debrecenből érkező Természettár játékai mókás perceket okoztak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
A barkácsoló kedvű kicsik békás fejdíszt és fűben ugráló brekiket is alkothattak, míg a nagyobbak ügyességi játékként funkcionáló békájukat is elkészíthették.
A vállalkozó szelleműek az íjászatban is próbára tették ügyességüket, közben pedig az üstben rotyogó szürke marha-gulyás egyre ínycsiklandóbb illatára a vendégek tányérjai, kanalai is hamarosan előkerültek.
Az ebédet követően a vezetett tanya-séta keretében a látogatók megismerkedhettek a gazdaságunk őshonos háziállataival, tartásuk érdekességeivel, és természetesen a bivalysimogatásra is nyílt alkalom a tanya robosztus sztárjai, Kobold és Monszter jóvoltából.

A rendezvényen készült további fotók ide kattintva érhetők el.

Bekanap_megnyito Bekanap_barkacsolas Bekanap_bivalysimogatas Bekanap_jatek_kozben2021.07.19

Látogass ki Te is a Békanapra!

Bekanap

2021. július 17-én szombaton ismét nyílt, családbarát napot tartunk a Szamárháti Látogatóközpontban, amelyen ezúttal a békák kerülnek reflektorfénybe. Ismerkedjünk meg közelebbről együtt ezekkel a csodálatos védett állatokkal!

A nap tervezett programja:
 • 10:30 Megnyitó - köszöntőt mond Dr. Legány András, a Tiszatáj Közalapítvány Kuratóriumának elnöke
 • 11:00-11:45 Somlai Tibor (zárt téri) ismeretterjesztő előadása a békák világáról
 • 13:00 Ebéd - üstben főtt szürkemarha gulyásleves kóstolható hozott saját tányérral, evőeszközzel és 800 Ft/adag támogatói hozzájárulással
 • 13:30-14:30 Telepbemutatás Lenner Ádám vezetésével, betekintés a marhák titkos életébe
 • 14:30 A szürkemarhák és bivalyok legelőre hajtásának megtekintése
 • Egész nap: Játszva a békákról a Természettárral, bivalysimogatás, íjászkodás
A rendezvényen az aktuális járványügyi szabályok betartása kötelező, vigyázzunk egymásra!

2021.07.02

"Szamárháton" mérhették össze tudásukat a csapatok a "Tavaszlesen 2021" vetélkedőnk záró fordulóján

Tavaszlesen_elso_helyezett

A Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítvány idén is megrendezte a "Tavaszlesen" címen 2007-ben útjára indított környezetismereti vetélkedősorozata immáron hagyománnyá vált fordulóit. A évről évre meghirdetett térségi szintű megmérettetés keretében a gyerekeket szeretnénk arra ösztönözni, hogy lépjenek közelebbi kapcsolatba saját környezetükkel, ismerkedjenek meg a régió természeti gazdagságával, szépségével, lakóhelyük ősi paraszti gazdálkodási hagyományaival, nyíljon alkalmuk mindezekben felfedezni az értéket, és ezáltal is tudatosodjék bennük környezetünk védelmének fontossága.

Bár a járványhelyzet okozta körülmények és korlátozások még ebben az évben is éreztették hatásukat a vetélkedő megvalósításában, örömmel tapasztaltuk, hogy a tavalyihoz képest már jóval több felső tagozatos kétfős csapat be tudott kapcsolódni a versenybe: az első fordulóra Mezőcsát, Mezőkeresztes, Tiszakeszi, Tiszaújváros és Tokaj iskoláiból is érkeztek megoldások, továbbá örömmel üdvözöltük Mezőberény és Tenk csapatát is a résztvevők között, amely települések idén első ízben csatlakoztak iskolájukkal a vetélkedősorozathoz. Programunk sikerességében az oktatási intézmények pedagógusainak szerepe kulcsfontosságú, hiszen elsősorban rajtuk keresztül jut el a felhívás a tanulókhoz Közalapítványunk vetélkedősorozatáról, valamint ők tudják ösztönözni és segíteni az érdeklődő csapatokat, hogy a megfelelően felkészülve vehessenek részt a megmérettetésen.

Az első fordulót követően egy izgalmas terepi kihívás várt a benevezettekre: minden csapatnak a saját falujában, városában kellett a szabad levegőre kimerészkedve bizonyos megadott színeket tartalmazó vadon élő élőlényeket keresgélniük és lefotózniuk. Így a begyűjtött fotókból a csapatok összeállíthatták a "tavaszi élő színpalettájukat", valamint a színekhez talált növények és állatok lelőhelyeit saját készítésű térképen is ábrázolták.

A végső fordulót jelentő Döntőt pedig idén már alkalmunk nyílt "élő" keretek között megrendezni, melynek a Szamárháti Látogatóközpont adott otthont 2021. június 8-án. A korábbi évekből már jól ismert játékvezetőink, Dr. Legány András Bandi bácsi és Vértes Imréné Piroska néni jóvoltából ismét játékos, vidám hangulatban telhetett a záró forduló, amelyen a meghívott csapatok közül ezúttal kilenc mérte össze tudását. A kolléganőnk, Harangozó Edit által összeállított feladatsor most is rejtegetett néhol furfangos, elgondolkodtató, vagy éppen a témákat humoros oldalról megközelítő kérdéseket, semmiképpen sem szem elől tévesztve ugyanakkor, hogy - a csapatok felkészültségének összemérése mellett - a legfőbb cél mindig is a játékos formában történő tudásátadás. Az előre megadott témakörökre épülő, 11 feladatból álló vetélkedést itt már olyan gyakorlati részek is színesítették, mint a békahang-felismerés vagy a terepi növényismeret, továbbá különleges színfolt a Döntő feladatainak sorában a már hagyománnyá vált népdaléneklés: az előre megadott szempontok szerint összegyűjtött népdalok közül egyet-egyet élő előadásban is bemutattak a csapatok. Jó volt megtapasztalni, hogy a diákok többsége erre a feladatra is gondosan készült és sikeresen teljesíteni tudta a népdaléneklés izgalmas kihívását. A környezethez való viszonyunknak, kultúránknak a népdal, a zene is fontos része, ezért is van helye ennek a - talán első hallomásra kicsit szokatlan - feladatnak a régmúlt paraszti gazdálkodási hagyományait is felelevenítő környezetismereti vetélkedőben.

A vetélkedősorozat megvalósításában ötleteikkel és lelkes részvételükkel idén is igen hasznos segítséget jelentett két önkéntestársunk, Berecz Antónia és Virágh Márk, akiknek közreműködését ezúton is köszönjük!

A Döntőn legeredményesebben szereplő hat csapat meghívást nyert a nyári "Tavaszlesen"-jutalomtáborba, a többi csapat pedig értékes könyvjutalommal gazdagodhatott. Ezenkívül a döntősöket megajándékoztunk egyedi kitűzővel, oklevéllel, környezetbarát anyagból készült "Tavaszlesen"-es tolltartóval, kiadványokkal, valamint a Természetbúvár Alapítvány felajánlása jóvoltából a Természetbúvár magazin egy-egy példányával is.

A Döntőn a legjobb eredményt elérő csapat iskoláját megillető "Tavaszlesen"-vándorserleget ezúttal a Mezőcsáti Egressy Béni Általános és Alapfokú Művészeti Iskola szerezte meg az első helyen végzett (fenti képen látható) Mészáros Áron (5.c) és Mészáros László (7.b) alkotta "Bölcs baglyok" csapata kiváló szereplése révén - felkészítő tanáruk Kékedi Levente.

Az eredmények, a feladatsor és a megoldókulcs letölthető a Tavaszlesen oldaláról.

Reméljük, mindenki vidám élményekkel tért haza a megmérettetésről, és sikerült kedvet csinálnunk a vetélkedősorozatunkon történő részvételük jövőbeni folytatásához is! Gratulálunk és természeti élményekben gazdag, kellemes nyarat kívánunk minden csapatnak és pedagógusnak!

2021.06.16
Tavaszlesen_donto Tavaszlesen_donto Tavaszlesen_donto Tavaszlesen_donto Tavaszlesen_donto Tavaszlesen_donto

A "Tavaszlesen 2021" vetélkedősorozatunk hírei

Tavaszlesen_hirek

Elkészültünk az első forduló kiértékelésével. Ügyes megoldások érkeztek be a benevezett csapatoktól, gratulálunk! Az eredmények, valamint a továbbjutással és a Döntővel kapcsolatos tudnivalók megtalálhatók a Tavaszlesen oldalán.

Tavaszlesen_hirek

2021.05.25

Virágzó orchideák

Orchis morio - agárkosbor Orchis morio - agárkosbor

A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet területén több gyönyörűséges orchideafaj is megtalálta a maga számára az életfeltételeket.
Ezek egyike a védett agárkosbor (Anacamptis morio /Orchis morio), melynek virágzatát 5–25, általában lazán álló, körülbelül másfél centiméteres, legtöbbször sötét bíborvörös virág alkotja, de előfordulhatnak lilás, rózsaszín, zöldes és fehéres virágú példányok is. Mézajka gyengén háromkaréjú, a középső karéj erősen kicsípett, a középső világosabb részén rendszerint sötétbíbor pettyek vagy foltok láthatók.
A sisakot alkotó, hosszirányban csíkozott, tompás csúcsú lepellevelek alapján jól elkülöníthetjük a hozzá kissé hasonló rokon fajoktól is.
Jellemzően áprilisban-májusban virágzik, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.


(Forrás: Molnár V. Attila (2003): Egyszikűek; termeszetvedelem.hu)

2021.05.06

Indul a "Tavaszlesen 2021" környezetismereti vetélkedősorozatunk!

indul_a_Tavaszlesen

Idén tavasszal is elstartol nagy múltra visszatekintő vetélkedőnk.
Az első forduló feladatsora és minden további tudnivaló megtalálható a Tavaszlesen oldalán.

Az első forduló beküldési határideje: 2021.05.16.

Izgalmas vetélkedést és ismeretekben-gazdagodást kívánunk minden visszatérő és újonnan bekapcsolódó csapatnak!2021.04.17
karácsony

Békés, Meghitt Karácsonyi Ünnepeket kívánunk, valamint Jó Egészséget, Sok-sok Élményt és Sikert az Új Esztendőre!2020.12.20

Eladásra vagy cserére kínáljuk Tollast, derék tenyészbikánkat!

tenyeszbika_Tollas1


Eladnánk, vagy elcserélnénk vérfrissítés céljából a képeken látható, 2011.12.22-i születésű magyar szürke tenyészbikánkat. Neve: Tollas, KPLSZ.: 26948, ENAR száma: 3316326105, származási lapja itt tekinthető meg. Igen szép, jó húsformákat mutató apaállat, nagyon nem szeretnénk vágóba küldeni! Várjuk érdeklődő tenyésztőtársaink jelentkezését.

Ugyanitt választott és 2-3 éves üszők is eladók.

Árak megegyezés szerint.
További információ: Bodnár Mihály +36303495718, e-mail: bmtk@t-online.hu2020.11.16

Közelgő nyílt napunkon fókuszban a fecskék!

fecske_nap_plakat

A tavalyi denevér naphoz hasonlóan idén is megrendezzük családbarát napunkat a Szamárháti Látogatóközpontban. 2020. augusztus 23-án, vasárnap 10:00 - 15:00 óra között ezúttal a fecskék kerülnek a figyelem középpontjába. A tervezett ismeretterjesztő előadások, filmvetítés, fecskegyűrűzés, műfecskefészek-készítés révén sok érdekes dolgot megtudhatnak a rendezvényre kilátogatók ezekről a csodálatos madarakról, valamint egyéb szabadidős programokkal is kedveskedünk a nyílt napra érkezők számára.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de a járványhelyzet okozta körülmények miatt feltétlenül ELŐZETES REGISZTRÁCIÓhoz kötött.
Kizárólag regisztrált vendégeket (maximum 500 fő) tudunk fogadni az eseményen, megértésüket köszönjük! --- Regisztráció itt! ---

Vigyázzunk egymásra, tartsuk be az egészségügyi szabályokat! A tervezett program egy része zárt térben zajlik, ezért kérjük, mindenkinél legyen szájmaszk. A rendezvényt a mindenkor aktuális járványügyi intézkedések figyelembevételével valósítjuk meg.

Tervezett programok:

 • fecskékről érdekes előadások
 • fecskés játékok
 • fecskegyűrűzés
 • mesterséges fecskefészek készítése
 • otthon kihelyezhető, kész műfecskefészkek vásárlási lehetősége
 • találkozás "sztár"-jószágainkkal: Kobolddal, Monsterral és Félixszel
 • "Fecskék a ház körül" - Lenner Ádám kollégánk első ismeretterjesztő filmjének premierje
 • pásztorjátékok
 • íjászkodás
A helyszínen 800 Ft adomány fejében gazdaságunkból származó magyar szürke marha-gulyás ízlelésére is lesz lehetőség, amelyhez kérjük, mindenki hozzon magával környezetünk védelme érdekében saját mélytányért, evőeszközt, valamint igény szerint poharat, innivalót!

Regisztrációra fel, várunk mindenkit szeretettel!

2020.08.11

Különleges formában mérték össze tudásukat idén a legelszántabb "Tavaszlesők"

Tavaszlesen_dijak

Nagyon büszkék vagyunk a döntősökre, hogy ezek között a szokatlan körülmények között is ilyen kitartóan és ügyesen helytálltak az idei vetélkedősorozatunkon, egészen annak végéig! Szép eredmények születtek, gratulálunk minden résztvevő csapatnak!

Az idei hirtelen jött országos szintű korlátozó intézkedések és az iskolákban a tantermen kívüli digitális munkarend bevezetése új helyzet elé állította mind a tanárokat, mind a diákokat, és ezáltal minket, vetélkedőszervezőket is. Bár nem lehetett megjósolni a benevező csapatok számát, tavasszal útjára indítottuk a korábbi évekhez hasonlóan a gyerekek által otthon megoldható és elektronikusan beküldhető első fordulót. A kialakult helyzetben a jelentkezők száma ez évben sajnos jóval alul maradt az eddigiekhez képest, viszont örömmel tapasztaltuk, hogy néhány csapat, mondhatni a legelszántabbak sikerrel vették az első fordulót jelentő ismeretszerző kalandok akadályait.

Környezeti nevelési küldetésünk tükrében nagyon fontosnak tartjuk az érdeklődő fiatalok felkarolását, tehetségük kibontakoztatását, támogatását. Nagyra értékeltük tehát, hogy a benevezett csapatok ilyen elhivatottan belefektették idejüket és energiájukat az első forduló teljes feladatsorának megoldásába még a fennálló rendkívüli körülmények között is, és nagy részük a saját lakóhelyük vonatkozásában megoldandó terepi feladatot úgyszintén teljesíteni tudta.

Ezért - bár a hagyományok szerinti főnyereményért, a jutalomtáborban való részvételért a bizonytalan körülmények és a jelentkezők kis száma miatt sajnos nem állt módunkban versenybe hívni az első forduló legeredményesebb csapatait - úgy döntöttünk, hogy a feltételeknek megfelelő versenyzőpárosok számára megszervezzük döntőként a második fordulót, mely során – idén különleges módon – a vetélkedő témájához kapcsolódó értékes tárgyi nyereményekért (lásd a fenti fotón) szállhattak versenybe a legkitartóbb résztvevők.
Ezúton is köszönjük a TermészetBúvár Alapítványnak, hogy felajánlásuk révén a nagy múltú szakmai magazinjuk egy-egy példányával a vetélkedőnkön induló valamennyi diák tovább bővítheti természettudományos ismereteit, valamint hálás köszönetünket szeretnénk kifejezni Somoskői Péternek, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportja alelnökének, akinek jóvoltából az MME "Éjszakai Ragadozók" ismeretterjesztő naptárjával is megajándékozhattuk az összes résztvevő fiatalt.

Lebonyolítását tekintve a második forduló megrendezését ezúttal nem személyes jelenlétet igénylő vetélkedő formájában, hanem egy internetes felületen kialakított elektronikus feladatlap útján valósítottuk meg. A bejutott csapatok nagyon ügyesen helytálltak a rendkívüli döntőn, szép megoldások születtek! Harmadik helyen a tiszavasvári Halászsas csapat (tagjai Kabai Péter és Molnár Márk) végzett (lásd harmadik kép, lent), a második helyet a tiszalúci LúciRécék csapat (tagjai Oleszka Attila és Székelyhidi Zoltán) szerezte meg (lásd első kép, lent), míg a képzeletbeli dobogó legfelső fokára a Tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola Bodrogparti Kérészek (tagjai Kenéz Eszter és Kenéz Márton) csapata (lásd második kép, lent) állhatott fel, mely eredményükkel elnyerték a fődíjat jelentő profi madarásztávcsöveket, valamint a Tavaszlesen-vándorserleget is megszerezték iskolájuk számára. Az elért pontszámok és egyéb részletek elérhetők a Tavaszlesen oldalán.

Örömünkre szolgál, hogy a helyezésekkel elnyert díjakat 2020. június 26-án személyesen nyílt lehetőségünk átadni a fiataloknak. Gratulálunk ezúton is a csapatoknak, és nagyon köszönjük az összes benevezett diáknak a kitartását és a részvételét az idén kicsit szokatlan körülmények között megrendezett vetélkedőnkön!2020.07.13

A bőcsi általános iskola napközis táborosai jártak nálunk

Július 7-i kesznyéteni kirándulásuk alkalmával a Szamárháti Látogatóközpontunkba is ellátogatott a bőcsi általános iskolából az első osztályos gyerekcsoport. Ifjú vendégeink kolléganőnk vezetésével a magyar háziállatfajtákkal, valamint bemutató gazdaságunk tevékenységeivel ismerkedhettek meg játékos formában.2020.07.07

Itt jönnek a "Tavaszlesen 2020" vetélkedőnk legfrissebb hírei!

Tavaszlesen_hirek_vidra

Elkészültünk az első forduló, valamint a Terepi feladat beérkezett megoldásainak kiértékelésével. Bizonyára izgatottan várják a csapatok, hogy lesz-e folytatása a vetélkedőnek ebben a rendkívüli helyzetben...!

Nagyra értékeljük, hogy a benevezett csapatok még az iskolákban elrendelt digitális munkarend okozta új és szokatlan körülmények közepedte is ilyen elhivatottan és szorgalmasan dolgoztak az első forduló teljes feladatsorának megoldásán!

Ezért, bár a vetélkedősorozatot a kialakult helyzetben nem tudjuk megvalósítani az eddig megszokott formában, úgy döntöttünk, hogy a feltételeknek megfelelő csapatok számára megszervezzük döntőként a második fordulót, mely során - idén különleges módon - a vetélkedő témájához kapcsolódó értékes tárgyi nyereményekért szállhatnak versenybe a legkitartóbb résztvevők.
Részletek a Tavaszlesen oldalán...2020.05.28

Elindítjuk "Tavaszlesen 2020" című környezetismereti vetélkedősorozatunkat

indul_a_Tavaszlesen

Bízva a gyerekek és a tanárok töretlen érdeklődésében, útjára indítjuk idén is környezetismereti vetélkedőnket. Az első forduló feladatsora és minden további tudnivaló megtalálható a Tavaszlesen oldalán.

2020.03.20

Közérdekű közlemény

Az országosan kihirdetett vészhelyzetre való tekintettel, a Kormány által hozott intézkedések alapján a Szamárháti Látogatóközpontunk 2020.03.16-tól határozatlan időre szünetelteti a vendégek fogadását, beleértve a bármely rendezvényhez nyújtott helyszínszolgáltatást is.
Megértésüket köszönjük!2020.03.16

mezeskalacsok

Békés, Meghitt Karácsonyi Ünnepeket,

valamint Élményekben, Sikerekben és a Természet Csodáinak Megélésében Gazdag Új Esztendőt kívánunk!


2019.12.20

Ismét aktív résztvevői voltunk a Debreceni Egyetem Zöld Börzéjének

ZoldBorze2019

A DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottság 2019. november 12-én rendezte meg a Debreceni Egyetem MÉK aulájában a már hagyományossá vált "Zöld Börze" elnevezésű eseményét, melyen Közalapítványunk is képviseltette magát a bemutatkozó szervezetek között. A rendezvény célkitűzése, hogy az egyetemi hallgatókat és a lakosokat olyan szervezetekkel és magánszemélyekkel ismertethessék meg, akik nap mint nap tesznek a környezetvédelem érdekében.

Közalapítványunk a magyar pásztorkultúra hagyományait idéző faragott szürkemarhatülök bemutatóval, valamint természetismereti érdekességekkel kapcsolatos játékos feladatokkal, továbbá különféle kiadványokkal és ismertetőkkel nyújtott ízelítőt tevékenységeiből az érdeklődők számára.2019.11.18

Pályaorientációs napjukat töltötték nálunk a szerencsi gyerekek

szerencsi_gyerekek_jartak_nalunk

A szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskola 7. osztályos csapata járt nálunk a Szamárháti Látogatóközpontban 2019.10.11-én az intézmény pályaorientációs napja keretében. Az iskola pályaorientációs napja keretében jártak a szerencsi Bolyai János Katolikus Általános iskola 7.a osztályosai a Szamárháti Látogatóközpontban október 11-én. A csodás időjárás remek alkalmat kínált arra, hogy a gyerekek bepillantást nyerjenek a bemutatógazdaságunk működésébe, és közben testközelből is megismerkedhessenek a telepünkön tartott magyar őshonos háziállatfajtákkal.2019.10.14

Fókuszban a térinformatikai technológiák - GDi-ESRI felhasználói konferencián jártunk

forras_esrihu_hu

A GDi-ESRI Hungary Kft. a világszerte ismert térinformatikai szoftvereinek hazai felhasználói számára idén október 4-én rendezte meg szakmai konferenciáját Budapesten. Az évente megrendezésre kerülő esemény kiemelt célja a világ vezető térinformatikai technológiájának és a terület újdonságainak bemutatása, valamint a szakmai közélet és párbeszéd fellendítése. A cég kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a résztvevők még jobban megismerhessék alkalmazásaikat, és magyar felhasználói esettanulmányokon keresztül szélesíthessék GIS tudásukat.

A magyarországi leányvállalat idén ünnepli 30 éves fennállását, ezért ezúttal egy különleges helyszín, a Groupama Aréna adott otthont a konferenciának, ahol a szervezők a jubileum apropójából a megszokotthoz képest bővebb programkínálattal lepték meg felhasználóikat.

A délelőtti plenáris szekcióban az immáron 100 éve fennálló magyar katonai térképészetbe, a 150 éves fennállását ünneplő magyar földtani kutatás téradatrendszereibe, valamint a Lechner Tudásközpont téradat-nyilvántartásaiba nyerhettünk bepillantást. Ezenkívül az ESRI által nyújtott megoldások implementációira is számos példát láthattunk mind épített-települési, mindpedig mezőgazdasági környezetben. Bemutatásra került a cég által forgalmazott, legújabb fejlesztésű pilóta nélküli légi adatgyűjtő rendszer, a Wingtra One UAS is.

A délután folyamán a résztvevők a szakterületüknek, érdeklődésüknek megfelelő kisebb szekciók előadásai közül választhattak. Térinformatikai szakmérnök kolléganőnk az érdekes szakmai bemutatókon keresztül bepillantást nyert többek között a vízügyi hatósági eljárások elektronikus és térinformatikai fejlesztéseibe, a Tisza-völgyi árapasztó tározók üzemirányításának térinformatikával megtámogatott összehangolásába, vagy például a mezőgazdasági támogatásokhoz kapcsolódó távérzékeléssel történő ellenőrzések jelenlegi és jövőbeli technológiájába. Mindemellett a hallgatóság a cég által forgalmazott ArcGIS Pro és a Portal for ArcGIS legújabb verzióinak újdonságaival is ismerkedhetett a szemléletes gyakorlati példafeladatokon keresztül.

A tartalmas szakmai programok közé beiktatott kávészünetek, valamint a közös ebédet és vacsorát kísérő kötetlen beszélgetések lehetőséget teremtettek a könnyedebb hangvételű további tapasztalatcserére és kapcsolatépítésre is. A különleges jubileumot ünneplő rendezvényt zárásképpen egy könnyűzenei koncert is megkoronázta.

kép forrása: esrihu.hu
2019.10.07

A Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztiválon jártunk Parajdon

a_legmagyarabb_megjelenesu_csapat

Idei évben is örömmel tettünk eleget Bokor Sándor úr, Parajd polgármestere meghívásának a XXIV. Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztiválra, melyet 2019. szeptember 20-22. között rendeztek meg a székelyföldi településen. Versenyművünk, a szabolcsi töltöttkáposzta kóstoltatásával a helyi szokás szerint "adományt" gyűjthettünk, ami az odautazás, és a főzés költségeinek ellentételezésére szolgál. Közalapítványunk az ily módon összegyűjtött összeget a Szent Ferenc Alapítvány Felsősófalván működtetett napközi otthonának ajánlotta fel.

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is felajánlottunk különdíjként a megjelenésében "legmagyarabb" csapatnak egy magyar szürke szarvasmarha trófeát. A zsűri ezt a különdíjat a parajdi "Megjavulunk" csapatnak ítélte oda.2019.09.25

Szamárháton vetélkedtek a "Tavaszlesen 2019" döntősei

az_elnyert_vandorserleg

A Tavaszlesen 2019" vetélkedő Döntő állomását 2019. június 11-én rendeztük meg a Szamárháti Látogatóközpontunkban.

A Tokaj és Egyek közötti Tisza-menti térségből 14 település iskolái kapcsolódtak be idén a vetélkedősorozat első fordulójába, összesen 76 felső tagozatos tanuló részvételével. Közöttük voltak olyan csapatok, akiket a szervezők már visszatérő kedves ismerősökként üdvözölhettek, hiszen egy-egy felső tagozatos csapat akár 4 éven keresztül is részt vehet a megmérettetésen. Emellett az is mindig nagy öröm számunkra, ha korábban nem szereplő iskolák is kedvet kapnak ahhoz, hogy benevezzék diákjaikat a vetélkedőbe.

A záró megmérettetésre minden benevezett iskolából az első fordulón legtöbb pontot szerzett csapatot, valamint az abszolút rangsor szerinti legeredményesebb párosokat hívtuk meg, amely a gyerekek és tanárok körében a korábbi évekből már jól ismert játékvezetőink, Dr. Legány András Bandi bácsi és segítője, Vértes Imréné Piroska néni jóvoltából ismét játékos, vidám hangulatban telt.

Az előre megadott témakörökre épülő, 10 feladatból álló vetélkedést itt már olyan gyakorlati részek is színesítették, mint a békahang-felismerés vagy a terepi növényismeret. A döntő eredményébe beleszámítottuk továbbá az év közben megoldott "gyógynövény-felderítő" feladat pontjait is, amelyet minden csapat a saját lakóhelye vonatkozásában készített el.

Különleges színfolt volt a döntő feladatainak sorában a már hagyománnyá vált népdaléneklés: az előre megadott szempontok szerint összegyűjtött népdalok közül egyet-egyet élőben is előadtak a csapatok. Idén is jó volt megtapasztalni, hogy a diákok gondosan készültek erre a feladatra is, és volt olyan csapat, amely még néptánccal is kísérte az előadott népdalt. A környezethez való viszonyunknak, kultúránknak a népdal, a zene is fontos része, ezért is van helye ennek a - talán első hallomásra kicsit szokatlan - feladatnak a régmúlt paraszti gazdálkodási hagyományait is felelevenítő környezetismereti vetélkedőben.

A döntőn legeredményesebben szereplő 8 csapat Bőcs, Mezőkeresztes, Mezőnagymihály, Taktaharkány, Tiszalök, Tiszalúc, Tiszavasvári és Tokaj iskoláiból került ki, amelyeknek tagjai ingyenesen vehetnek részt a Tiszatáj Közalapítvány által megrendezésre kerülő nyári természetbúvár jutalomtáborban. A többi csapat is értékes ajándékokkal és élményekkel térhetett haza a megmérettetésről. Külön köszönjük a TermészetBúvár Magazin szerkesztőségének felajánlását, akiknek jóvoltából minden diákot ennek a csodálatos ismeretterjesztő lapnak egy-egy példányával is megajándékozhattunk.

A Tavaszlesen-vándorserleget idén a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola nyerte el a képen látható Berecz Dominik és Béres-Deák István Dávid alkotta "Rókagombák" csapat kimagasló eredménye alapján.

Az eredmények és megoldókulcsok megtalálhatók a Tavaszlesen oldalán.

Gratulálunk és természeti élményekben gazdag, kellemes nyarat kívánunk minden résztvevő csapatnak és pedagógusnak!

2019.06.13

A Döntő a következő állomása a "Tavaszlesen 2019" vetélkedősorozatunknak

a_donto_kovetkezik

Utolsó állomásához ér idén térségi szintű környezetismereti vetélkedősorozatunk 2019. június 11-én Szamárháton, ahol egy egyhetes nyári táboron való részvételért szállhatnak versenybe a döntőbe bejutott kétfős csapatok.

Az első forduló során - melyre postai vagy elektronikus úton is beküldhették megoldásaikat a felsős diákok - a térség 14 településének iskolái nevezték be csapataikat a játékos, ugyanakkor ismeretbővítő megmérettetésre. A kesznyéteni Látogatóközpontunkban megrendezésre kerülő Döntőbe minden résztvevő iskola legjobb csapatát, továbbá az abszolút rangsor szerinti legeredményesebb csapatokat hívjuk meg.

Az eredmények, a továbbjutott csapatok, valamint a Döntővel kapcsolatos részletes tudnivalók megtalálhatók a "Tavaszlesen" oldalán.

2019.05.28

"Együtt a denevérekért!" Szakmai-Családi Nap

csaladi_es_denever_nap19

2019. május 25-én egy vidám szakmai-családi napra invitálunk kicsiket és nagyokat, ahol a Szamárháti Látogatóközpontba kilátogatók sok érdekes dolgot megtudhatnak a denevérekről, azok ökoszisztémában betöltött szerepéről, az épített környezetünkben való jelenlétükről, valamint hasznos tippeket kaphatnak a repülő emlőseinkkel való békés együttéléssel és védelmükkel kapcsolatban.

Felnőtt vendégeink érdekes szakmai előadásokat láthatnak-hallhatnak, melyeken a vadászok szakmai érdekképviseleti szervezeteinek, valamint a települési önkormányzati döntéshozók képviselőinek jelenlétére is kiemelten számítunk a denevérvédelmi törekvések közös előremozdítása reményében.
Ifjú vendégeink a nap folyamán mókás, játékos foglalkozások keretében nyerhetnek bepillantást ezen különleges emlősök életébe.

Az ismeretterjesztő eseményünkkel, reméljük, sikerül eloszlatni a köztudatban terjengő sok negatív hiedelmet a denevérekkel kapcsolatban. A horrortörténetek rajongóit is ki kell, hogy ábrándítsuk, ugyanis hazánkban nem honosak vérszopó denevérfajok - azonban a véradásra remek alkalom fog kínálkozni a helyszínen az Országos Vérellátó Szolgálat jóvoltából! A 18-65 év közötti bátor jelentkezők önkéntes véradáson vehetnek részt 11:00-14:00 között, melynek általános tudnivalói ezen az oldalon olvashatók: http://www.ovsz.hu/ver/ki-lehet-verado (Fontos, hogy a véradásra jelentkezőknél legyen eredeti személyazonosító okmány, lakcím- és TAJ kártya, előtte étkezzenek a napszaknak megfelelően és fogyasszanak bőségesen folyadékot. A véradóknak apró ajándékokkal is megköszönjük a közreműködésüket.)

Az eseményen hozzájárulás fejében lehetőség lesz a gazdaságunkból származó szürke marha húsból készülő gulyásleves kóstolására is, amelyhez kérjük, hogy a környezetünk óvása érdekében mindenki hozzon magával tányért, evőeszközt, valamint ivópoharat, köszönjük!

A nap folyamán a helyszínen kerül sor az 'Együtt a denevérekkel!' című rajzpályázatunk eredményhirdetésére is.

-----------------------------------------------------------------------------------------
A rendezvényen való részvételi szándékot az alábbi űrlapon lehet jelezni:
- Együtt a denevérekért!-jelentkezés -

Várunk mindenkit szeretettel!

2019.03.19

Május 11-én rendeztük a VI. Szamárháti Pásztorételfőző Viadalt

pasztoretel19_zsuri

Bár a várható esős idő talán többeket elriasztott, de még így is 12 csapat mérte össze tudását a kesznyéteni Szamárháton a VI. Pásztorételfőző Viadalon. Az elkészült finomságokat értékelő zsűrit Zsófi János, a Szabadtűzi Lovagrend észak-magyarországi főkapitánya, Bodnár Dániel, jelenleg mint szakképzett szakács, valamint a zsűrielnök tisztséget is elfogadó Jónyer István, négyszeres világbajnok asztaliteniszező alkotta. Minden főző résztvevő a zsűrielnök díszvendégünk autogramjával ellátott pingpong labdával, az első három helyezett csapat pluszban egy dedikált ütővel gazdagabban térhetett haza.
És hogy ne maradjanak szomjasan sem a csapatok, az egri Zoltán Pince felajánlásának köszönhetően finom borokkal is megajándékozhattuk a résztvevőket.

A fődíjat, egy választott magyar szürke bikaborjút a tiszalöki Tiszavirág Hagyományőrző és Gasztronómiai Egyesület csapata nyerte el birkapörköltjével, amelyet Bán Sándor vett át. A második helyet a Viharsarki Táltosok szerezték meg "szürkemarha viharsarki módon" című ételükkel, míg a zsűri a Zoltán Pince pusztapörköltjét értékelte a harmadik legjobbnak.

A "pásztortarhonya, ahogyan mi szeretjük" ételt készítő budapesti G&G csapat, valamint a Magyar Halkolbász Lovagrend csapata szakmai különdíjban részesülhetett, a nagyközönségtől a legtöbb kóstolójegyet pedig szintén az utóbbi csapat gyűjtötte be.

A rendezvényt a sok érdeklődő, kóstolgató, valamint a Közalapítvány barátai, támogatói mellett olyan díszvendégek is megtisztelték látogatásukkal, mint Koncz Ferenc országgyűlési képviselő és hitvese, valamint Kecső Imre, Kesznyéten polgármestere.

Köszönjük mindenkinek a részvételt, reméljük, találkozunk a következő pásztorételfőző viadalunkon is!

A rendezvényen készült fotók megtekintése...

2019.05.13

Rendkívüli hírünk a VI. Szamárháti Pásztorételfőző Viadalt megelőző napról!

Jonyer_Istvan

Örömmel tudatjuk a nagyérdeművel, hogy épp az imént érkezett meg Szamárhátra a holnapi Pásztorételfőző Viadalunk zsűrijének elnöke, Jónyer István, négyszeres világbajnok magyar asztaliteniszező csillag!

Már javában tartanak az előkészületek is a helyszínen a holnapi rendezvényre. Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

2019.05.10

Közhírré tétetik, hogy megnyitottuk a jelentkezést a VI. Szamárháti Pásztorételfőző Viadalra!

Pasztoretelfozo2019

Immáron hatodik alkalommal rendezzük meg a Pásztorételfőző Viadalt a kesznyéteni Szamárháton, amely rendezvénynek célja az alföldi pusztákhoz kötődő pásztorhagyományok ápolása, ehhez kapcsolódóan főzőverseny keretében a már-már feledésbe merült tradicionális pásztorétkek felelevenítése, megismertetése és továbbadása az újabb generációk számára.

A rendezvényen való részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Mind a főzőcsapatok, mind a nézelődők számára elérhetőek a jelentkezési lapok a VI. Szamárháti Pásztorételfőző Viadal oldalán. Tovább az oldalra...

2019.04.15

Elstartolt "Tavaszlesen 2019" című környezetismereti vetélkedősorozatunk!

Indul a Tavaszlesen2019

A már széles körben ismert vetélkedősorozatunk célja, hogy a gyerekek, fiatalok közelebb kerüljenek környezetükhöz, megismerkedjenek régiónk természeti értékeivel, lakóhelyük ősi paraszti gazdálkodásával, pásztorhagyományaival, és tudatosodjon bennük környezetünk védelmének fontossága. Emellett segítséget szeretnénk nyújtani a pedagógusoknak diákjaik motiválásában, környezeti kultúránk és természeti értékeink izgalmas világának kötelező tananyagon túli megismertetésében.

Az első forduló beküldési határideje: 2019.05.08.

A megmérettetéssel kapcsolatos további részletek és az első forduló feladatsora megtalálhatóak a Tavaszlesen oldalon...

2019.04.14

"Gyepgazdálkodás a Tisza mentén" szakmai konferencia

konferencia2019

2019. április 25-én szakmai konferenciát rendezünk "Gyepgazdálkodás a Tisza mentén" címmel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Kisgazda Polgári Egyesülettel közös szervezésben, valamint az Agrárminisztérium támogatásával, amelynek célja a gazdálkodók figyelmének felhívása egyik fontos nemzeti kincsünk - gyepterületeink - szakszerű kezelésének, megóvásának és minél hatékonyabb hasznosításának fontosságára.

További részletek és regisztráció a konferencia oldalán...

2019.03.25

Nyílt nap a Szamárháti Látogatóközpontunkban

nyilt_nap_a_ltgkpban2019

2019. április 6-án ismét Nyílt Napot tartunk a Látogatóközpontban, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek többek között a marhák "titkos életével", magyar házibivalyt simogathatnak, virágot ültethetnek, mozoghatnak, kikapcsolódhatnak a friss levegőn.
A program 9:30-tól 12:30-ig tart, a részvétel ingyenes, ne maradj le róla!

2019.03.21

"Együtt a denevérekért!" Szakmai-Családi Nap

csaladi_es_denever_nap19

2019. május 25-én egy vidám szakmai-családi napra invitálunk kicsiket és nagyokat, ahol a Szamárháti Látogatóközpontba kilátogatók sok érdekes dolgot megtudhatnak a denevérekről, azok ökoszisztémában betöltött szerepéről, az épített környezetünkben való jelenlétükről, valamint hasznos tippeket kaphatnak a repülő emlőseinkkel való "békés együttéléssel" és védelmükkel kapcsolatban.
Felnőtt vendégeink érdekes szakmai előadásokat láthatnak-hallhatnak, ifjú vendégeink pedig mókás játékos foglalkozás keretében nyerhetnek bepillantást a denevérek különleges életébe.
Részletek és jelentkezés hamarosan...

2019.03.18

VI. Szamárháti Pásztorételfőző Viadal - 2019. május 11.

Pasztoretelfozo2019

Kedves visszajáró és leendő pásztorételfőzőink és kóstolóink! Lehet készíteni a titkos recepteket és az ízlelőbimbókat, kitűztük az idei Szamárháti Pásztorételfőző Viadal dátumát: 2019. május 11. szombat!

Mind a pásztorételfőző versenyen induló csapatok, mind az érdeklődő kóstolgatók, nézelődők részéről előzetes jelentkezés szükséges, melyet hamarosan megnyitunk! Kérjük, kísérjék figyelemmel honlapunkat!

2019.03.07

Ökörfűz_télen

Békés, meghitt Karácsonyi Ünnepeket, valamint sikerekben és természeti élményekben gazdag boldog új esztendőt kívánunk!


2018.12.21

A Debreceni Egyetem Zöld Börzéjén jártunk

ZoldBorze2018

A DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság 2018.11.06-án idén nyolcadik alkalommal rendezte meg "Zöld Börze" című eseményét, amely olyan szervezetek és magánszemélyek bemutatkozásának nyújtott teret, akik a környezetvédelem területén tevékenykednek. A rendezvényen a megjelent szervezetek az Egyetem hallgatóinak, oktatóinak, valamint a helyi lakosságnak egyaránt bemutathatták tevékenységüket, közelebb hozták az érdeklődökhöz a környezetvédelem, természetvédelem témaköreit, és egymás munkáját megismerve lehetőségük nyílt a szakmai kapcsolatépítésre is.

Közalapítványunk a magyar pásztorkultúra hagyományait idéző faragott szürkemarhatülök bemutatóval, az állattartással, valamint természetismereti érdekességekkel kapcsolatos játékos feladatokkal, népi ügyességi játékokkal, továbbá különféle kiadványokkal és ismertetőkkel nyújtott ízelítőt tevékenységeiből az érdeklődők számára.

A rendezvényen készült további fotók megtekintése...

2018.11.08

Az európai házi bivaly állomány rokoni kapcsolatainak feltérképezése

Bivalyteny_vendegeink_Nemeto-bol

A Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítvány az állattenyésztési tevékenységét őshonos háziállatfajok tartására alapozza. Az állatállomány legjelentősebb részét a magyar szürke szarvasmarha, illetve a magyar házi bivaly teszi ki, amelyek fő "feladata" a Tisza menti ártéri rétek, mocsárrétek legeléssel történő karbantartása, valamint az itt termő széna a hungarikumok körébe sorolt értékes hússá történő, mellette a talaj termékenységét fokozó szerves trágyává való transzformálása.

A szürke marha esetében egyes kutatók feltételezik, hogy a honfoglalás során hozta magával azt a magyarság a Kárpát-medencébe. Mások szerint a kunok hozták be magukkal betelepülésük során, vagy a kalandozó magyarok hajtották el Itáliából azt a törzsállományt, amelyből keresztezések útján alakult ki később a fajta. Utóbbi elméletet látszik igazolni a feltűnő hasonlóság az olasz maremann marha és a mi szürkénk között. Van olyan elmélet is, hogy itt alakult ki, az Alföld erdeiben, mocsaraiban akkor még élt őstulok megszelídítésével. Valószínűleg az igazság, mint mindig, középen van, ahhoz egy kiterjedt genetikai vizsgálat hozna közelebb bennünket.

A magyar házibivaly őse valószínűleg az indiai vadbivaly, az arni-bivaly volt. A Kárpát-medencében a legrégebbi előfordulása az avar korra tehető az ásatások során előkerült csontleletei alapján. A népvándorlások idején is jelen volt a térségben a régészeti leletek tanúsága szerint. Tenyésztésének fő területét a történelmi Magyarországon elsősorban Erdély jelentette, ahonnan első említése a XI. századból származik, majd II. Béla király 1138-as dömösi apátsági adománylevelében szintén szerepel utalás bivalyokra. Tömegesen a török hódoltság idején jelent meg hazánkban, ugyanis a török had nagyszámban hozta magával főleg ágyú és nehéz terhekkel rakott szekerek vontatására.
Az I. világháború előtti Magyarországon még több mint 150.000-re tették az egyedszámát. A trianoni döntés után az állomány nagy része a mai határainkon kívülre került, a gépi vontatás elterjedése után pedig már nem volt szükség a sokszor öntörvényű bivalyerőre. Az 1970-es évekre szinte teljesen eltűnt hazánkból, vadasparkok, állatkertek lakója lett, legismertebb nagyobb tenyészete a Balaton melletti Kápolna-pusztán volt. Mára már meghaladta az 5.000 egyedet a számuk.
Az intézményes természetvédelem rendszerváltás utáni megerősítése során előbb a nemzeti parkok, majd magántenyésztők is felkarolták tenyésztését. Fontos szerepe van a nedves, savanyúfüves, gyékényes nádas területek természetvédelmi kezelésében, gulyái turisztikai látványosságok, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag húsa hungarikum. Csakúgy, mint a szürke marha esetében, igen érdekes kérdés, honnan származik ez az őshonos, védett állatunk.

A közelmúltban két külföldi vendég érkezett a Látogatóközpontba, akik meg kívánták tekinteni a Kobold névre hallgató "sztár" bivalyunkat, amely saját internetes közösségi oldallal, több ezer követővel rendelkezve népszerűsíti a fajtát és a Közalapítványunkat. Kiderült, hogy vendégeink a Német Bivalytenyésztők Egyesületétől jöttek és az európai bivalyállományok közötti rokoni kapcsolatok feltérképezését tűzték ki célul. A fogadásukra érkező Bodnár Mihály, a közalapítványi természetgazdálkodási ágazat vezetője, illetve Harangozó Edit, a Közalapítvány munkatársa nagy örömmel és szakmai érdeklődéssel hallgatta az Egyesület elnökének, Manfred Thielének és PD Andreas Höflich témafelelős kutató úrnak az ismertetőit.

A találkozó eredményeképpen a német vendégek készséggel felajánlották, hogy amennyiben levesszük és eljuttatjuk a Tiszatáj Közalapítvány állományából a genetikai mintákat, az azokra vonatkozó elemzés eredményeit megküldik szervezetünk részére. Ha ez megtörténik, akkor állományunk származására, rokoni kapcsolataira európai kitekintést fogunk nyerni. Az ezzel kapcsolatos híreket honlapunkon is meg fogjuk osztani az érdeklődőkkel.

bivalygulya Goliat_boci
2018.09.21

A "Tavaszlesen" környezeti nevelési programunk ifjú természetbúvárai Szamárháton

Tavaszlesen_taborozok

A "Tavaszlesen 2018" legjobbjai augusztusban táborozhattak nálunk a Szamárháti Látogatóközpontban. Idén sem hagytuk unatkozni a táborozóinkat, a szakfoglalkozásokon sok érdekes gyakorlati ismerettel bővíthették tudásukat a diákok, a szabadidős tevékenységek során pedig alkalmuk nyílt a játékra, lazításra és egymás megismerésére is, hiszen több különböző településről érkeztek a résztvevők.

Idén a szervezők munkáját két fiatal önkéntes, Berecz Antónia és Virágh Márk is aktívan segítette, akik izgalmas sportos versenyek és ötletes csapatjátékok összeállításával is készültek, hogy a tábori közösség még jobban összekovácsolódhasson. Ezúton is köszönjük lelkes munkájukat és együttműködésüket.

A kirándulások során a diákok megismerkedhettek a Látogatóközpontban tartott őshonos magyar háziállatfajtákkal (a bátrabb fiúk és lányok még a két termetes, szelíd bivalynövendékeink hátára is felültek), valamint a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet élővilágával, de barangoltunk velük a Bükk erdeiben is, ahol megfigyelhettük a középhegységre jellemző életközösségeket, növény- és állatfajokat, és megcsodálhattuk még a karsztvidék egyik híres barlangjának, a Szent István-barlangnak az évezredek alatt kialakult cseppkőképződményeit is.

A felkérésünknek évek óta szívvel-lélekkel eleget tevő tábori szakvezetőink, Petrilla Enikő és Petrilla Attila jóvoltából a gyerekek testközelből figyelhették meg, hogyan zajlik az énekesmadarak gyűrűzése, a madárfogó hálók kihelyezése, a gyűrűzés céljából megfogott madarak kivétele a hálóból, meghatározásuk és adataik felvétele. Nagy élmény volt a gyerekek számára, hogy egy-egy meggyűrűzött egyedet ők engedhettek vissza a természetbe a tenyerükből.

Fontosnak tartjuk a magyar hagyományok ápolását és hogy ezek népszerűsítését, továbbadását a gyerekek körében is elősegítsük. Így például táborozóink népi kézműves mesterektől tanulhatták el az agyagozás és fafaragás kezdő lépéseit - Vámos Nórának és Kovács Béla bácsinak ezúton is köszönjük a szíves közreműködést -, de kipróbálhatták magukat az íjászkodásban is, közben pedig megcsodálhatták Bodnár Dániel szarufaragó kollégánk faragott szürkemarhatülkeit is.

A "Tavaszlesen" környezetismereti vetélkedősorozatunkról és eseményeiről további részletek olvashatók annak oldalán.

2018.08.22

Részt veszünk a XXIII. Parajdi Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztiválon

A_felajanlott_kulondij

A Tiszatáj Közalapítvány a környezet és természet védelme mellett igen fontos feladatának tartja a hagyományőrzést, ezen belül a nemzeti összetartozás jegyében a Kárpát-medencei hagyományok őrzését is.
2016-ban és 2017-ben e cél mentén járt delegációnk Székelyföldön Parajdon, ahol részt vett a Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivál rendezvényén, ismerkedett a helyi gazdálkodókkal, eredményeikkel, problémáikkal.
Annak láttán, hogy milyen becsben tartják a saját hagyományaikat, illetve a hungarikumokat a nemzettestvéreink, elhatároztuk, hogy különdíjat ajánlunk fel, egy igazi hungarikum, a magyar szürke szarvasmarha hatalmas szarvakat viselő koponyája képében, amit a napokban már át is adtunk a szervezőket képviselő Bokor Sándornak, Parajd polgármesterének. A rendezőkkel való egyeztetés abba az irányba mutat, hogy a felajánlott díjat a magyar népi hagyományokat viseletében, a főzőhely kialakításában és a tálalásban leghívebben megjelenítő csapat fogja elnyerni.

A szíves invitálást elfogadva elhatároztuk, hogy újra ellátogatunk az idén szeptember 21-23. között megrendezésre kerülő fesztiválra is, ahol csapatot is állítunk, a versenyen kötelező töltött káposzta mellett szürke marha pörkölttel kínálva a vendégeket.
Célunk természetesen nem a győzelem, hanem az ismerkedés, baráti kapcsolatok kiépítése a történelmi Magyarország minden területéről érkező csapatokkal, vendégekkel, helyi gazdálkodókkal.

Gyimesbukk_az_ezereves_hatarnal_vendeglatoinkkal A_szekelyek_szent_helye_a_Hargita_csucsa

Gyimesbükk, az ezeréves határnál vendéglátóinkkal és a székelyek szent helye: a Hargita csúcsa.

2018.07.29

A június 1-jén megrendezett döntővel végéhez ért az idei "Tavaszlesen" környezetismereti vetélkedősorozatunk

Tavaszlesen_donto

A "Tavaszlesen 2018" utolsó állomását, azaz a döntőt 2018. június 1-jén rendeztük meg a kesznyéteni Szamárháti Látogatóközpontunkban 16 csapat részvételével, amely a gyerekek és tanárok körében a korábbi évekből már jól ismert játékvezetőink, Dr. Legány András Bandi bácsi és segítője, Vértes Imréné Piroska néni jóvoltából ismét játékos, vidám hangulatban telt. A megmérettetésre minden iskolából az első fordulón legjobban szereplő csapatot, valamint az abszolút rangsor szerinti legeredményesebb párosokat hívtuk meg. A Harangozó Edit kolléganőnk által összeállított feladatsor idén is rejtegetett néhol furfangos, elgondolkodtató, vagy éppen a témákat humoros oldalról megközelítő kérdéseket, amelyeknek kiemelt célja - a csapatok felkészültségének összemérése mellett - a játékos formában történő tudásátadás is.

Az előre megadott témakörökre épülő, 9 feladatból álló vetélkedést itt már olyan gyakorlati részek is színesítették, mint a madárhang-felismerés vagy a terepi növényismeret. A döntő eredményébe beleszámítottuk továbbá az év közben elkészített levélmorfológiai gyűjtemények pontjait is.
Különleges színfolt volt a döntő feladatainak sorában a már hagyománnyá vált népdaléneklés: az előre megadott szempontok szerint összegyűjtött népdalok közül egyet-egyet élőben is előadtak a csapatok. Jó volt megtapasztalni, hogy a diákok gondosan készültek erre a feladatra is, voltak olyan csapatok, akik még valamilyen hangszerrel is kísérték az általuk előadott népdalt. A környezethez való viszonyunknak, kultúránknak a népdal, a zene is fontos része, ezért is van helye ennek a - talán első hallomásra kicsit szokatlan - feladatnak a régmúlt paraszti gazdálkodási hagyományait is felelevenítő környezetismereti vetélkedőben.

A döntőn legeredményesebben szereplő 8 csapat Tokaj, Tiszalök, Taktaharkány, Mezőkeresztes, Tiszavasvári és Tiszalúc iskoláiból került ki, amelyeknek tagjai ingyenesen vehetnek részt a Közalapítvány által rendezett nyári természetbúvár jutalomtáborban. A többi csapat is értékes ajándékokkal és élményekkel térhetett haza a megmérettetésről.

A Tavaszlesen-vándorserleget a Tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola nyerte el a - tavalyi évhez hasonlóan idén szintén az első helyen végzett - "Tokaji Vízililiomok" csapat (Braun Dorina és Porubszki Zsuzsanna, felkészítő tanáruk: Magyar András) kimagasló eredménye alapján.

A döntő eredményei, feladatsora és megoldókulcsa elérhetők a Tavaszlesen oldaláról...

Gratulálunk és természeti élményekben gazdag, kellemes nyarat kívánunk minden résztvevő csapatnak és pedagógusnak!

2018.06.12

Ezt jól kifőztük!

fozoverseny_oklevel_1-hely

A Tiszatáj Közalapítvány képviseletében Bodnár Dániel szarufaragó évek óta bemutatja művészi alkotásait, azok készítésének módját a Tiszalökön megrendezésre kerülő "Széles a Tisza" rendezvényen. Ez is szerves része a hagyományőrző tevékenységünknek. Az idén első alkalommal a hagyományos ételek főzőversenyébe is beneveztünk, a csapat Bán Sándor főszakácsból, Bánné Csontos Erika főtanácsadóból, és Bodnár Mihály logisztikai menedzserből (röviden "lótifuti") állt. Az étel "rőstölt bab" volt, amellyel el is hoztuk az első díjat. Köszönjük, hogy részt vehettünk az eseményen, gratulálunk a rendezőknek, és minden résztvevőnek!

fozoverseny Dani
2018.05.22

Gazdálkodás a Natura2000 hálózat területein

Bajor-Magyar_szakmai_konferencia

2018.04.23-án a Tiszadobi Andrássy-kastélyban "A Natura 2000 hálózat füves élőhelyeinek kezelése Magyarországon és Bajorországban" címmel rendezett konferenciát a Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítvány a Bajor Madárvédelmi Egyesülettel (LBV) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) közösen.

Ennek célja a bajor-magyar barátság megerősítése, a szervezetek között több mint 20 éve fennálló együttműködés megerősítése, folytatása volt. A rendezvény felvezető előadását Prof. dr. Festetics Antal tartotta, "Madarak és a legelő jószág eto-ökológiai kapcsolatrendszere a Hortobágyon." címmel. A N2000 területeken folyó tevékenységek jogi szabályozása és támogatásának témakörében előadást tartottak a Földművelésügyi Minisztérium és a Bajor Környezetvédelmi Minisztérium képviselői, az LBV és az MME munkatársai. Ennek napi gyakorlatával magyar közalapítványok képviselői ismertették meg a hallgatóságot. Bodnár Mihály, a Tiszatáj Közalapítvány Kuratúriumának titkára és a KPE B-A-Z megyei szervezetének alelnöke az ártéri gyepek rehabilitációjával, kezelésével kapcsolatos tapasztalatait ismertette. Videóüzenetben üdvözölte a rendezvény résztvevőit a Bajor Környezetvédelmi Miniszter, Dr. Marcel Huber, aki méltatta a bajor-magyar barátságot, az LBV és a Tiszatáj Közalapítvány közös munkáját. Reményét fejezte ki, hogy a konferencia után ez megújult lendülettel folytatódik tovább az ő, és magyar minisztertársának támogatásával:


További részletek a konferenciáról és a Natura2000 hálózat területein történő gazdálkodásról...

Fotók a konferenciáról...
2018.05.15

"A Natura 2000 hálózat füves élőhelyeinek kezelése Magyarországon és Bajorországban" című szakmai konferencia

Bajor-Magyar_szakmai_konferencia

Szakmai konferenciát tartunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Bajor Madárvédelmi Egyesület (LBV) és a Tiszatáj Közalapítvány közös szervezésében 2018. április 23-án Tiszadobon, amelynek célja a két ország gazdálkodói, természetvédői közötti tapasztalatcsere, a bajor és a magyar nép közötti barátság megerősítése, elmélyítése, valamint további együttműködések kezdeményezése a kelet-magyarországi biológiai sokféleség védelme, és a környezeti nevelés(-képzés) tekintetében.

Az 1990-es évek közepén a 70.000 tagot számláló Bajor Madárvédelmi Egyesület és a 10.000 tagot számláló Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egy sor közös projektben működött együtt. Közös tevékenységük kiterjedt olyan kelet-magyarországi, fontos természeti értékekkel bíró területek természetvédelmére, mint a Tisza menti gémtelepek, a dél-borsodi füves puszták, a zempléni hegyi rétek. Fontos része volt az együttműködésnek a természetbarát turizmus fejlesztése, illetve a környezeti nevelés terén folytatott tapasztalatcsere. Az együttműködésbe bekapcsolódott Tiszadob Önkormányzata, amely a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen közalapítványt alapított Tiszatáj Közalapítvány néven a munka végzésére, az eredmények megtartására, továbbfejlesztésére.

A program résztvevői a PHARE program segítségével egy ökoturisztikai kézikönyvet adtak ki német nyelven, így kívánván segíteni a kelet-magyarországi térségbe irányuló turizmust. A Bajor Rádió és Televízió munkatársa, Andreas Schulze több filmet készített a térség természeti értékeinek a népszerűsítése céljából, köztük „Az ezer gém mocsara” címűt, amely olyan nagy sikert aratott, hogy a nézői jelentős összegű adománnyal támogatták a projektet. A projekt eredményeképpen a Tiszatáj Közalapítvány létre tudott hozni többek között egy mára már 500 egyedből álló magyar szürke szarvasmarha- és magyar házi bivaly gulyát, amely legelésével, széna szükségletével szolgálja a dél-borsodi pusztákon lévő ártéri rétek kezelését, fenntartását.

A Közalapítvány emellett látogatóközpontot épített a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben, ami agrár-környezetgazdálkodási mintagazdaság is egyben. A környezeti nevelési programja keretében vetélkedőket, táborokat, terepgyakorlatokat, a természetvédelemhez, a magyarság hagyományaihoz kötődő rendezvényeket szervez. 20 főnek ad munkát, őrzi a pásztor hagyományokat. A Debreceni Egyetem kihelyezett tanszékeként részt vesz annak kutatásaiban, terepgyakorlatoknak ad helyszínt, szakmai gyakorlatukat töltő hallgatókat foglalkoztat, segíti a szakdolgozatukat készítő, doktori iskolájukat végző hallgatók munkáját.

A konferencián való részvételhez előzetes regisztráció szükséges, melynek határideje: 2018.04.20. péntek 12:00 óra. A konferencia részletei itt olvashatók...

2018.04.17

Indul a "Tavaszlesen 2018" című környezetismereti vetélkedősorozatunk

Indul a Tavaszlesen2018

A már széles körben ismert vetélkedősorozatunk célja, hogy a gyerekek, fiatalok közelebb kerüljenek környezetükhöz, megismerkedjenek régiónk természeti értékeivel, lakóhelyük ősi paraszti gazdálkodási hagyományaival, és tudatosodjon bennük környezetünk védelmének fontossága. Emellett segítséget szeretnénk nyújtani a pedagógusoknak diákjaik motiválásában, környezeti kultúránk és természeti értékeink izgalmas világának kötelező tananyagon túli megismertetésében.

A megmérettetéssel kapcsolatos tudnivalók és az első forduló feladatsora megtalálhatók a Tavaszlesen oldalon...

2018.04.15

Közeleg a tavasz, a Föld napja, nomeg az elmaradhatatlan "Tavaszi Nagytakarítás és Családi Nap" a Szamárháti Látogatóközpontban!

Tavaszi_nagytakaritas2018

2018. április 14-én szépítgessük ismét közösen a kesznyéteni Szamárháti Látogatóközpontot és környezetét! A szabadban töltött, családias hangulatú egész napos rendezvényen a közös munka mellett természetesen idén is jut majd idő a játékra, kézműveskedésre és lazításra is.
A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletek és jelentkezés...


keszulnek_az_oduk

2018.03.10

Felavattuk a Pásztorszobrot a Látogatóközpontban

Pasztorszobor_avatasa1

A Szamárháti Látogatóközpontban 2018. január 19-én ünnepélyes keretek között avattuk fel a Kovács Béla vezette Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Népművészeti Egyesület faműves csoportjának tagjai - köztük Matíz János és alkotótársai mint "a Szabolcsi Fafaragók" - keze munkáját dicsérő szobrot, amellyel a környező vidék arculatát egykor oly meghatározó állattartás hagyományai, valamint az ahhoz szervesen kapcsolódó pásztorkodás, pásztorkultúra és a pásztordinasztiák generációról generációra átadott ősi tudása előtt kívánunk tisztelegni.

Nagy örömünkre szolgált, hogy az eseményt a Hortobágy Örökös Pásztora címet viselő Kordás János és Németi János is megtisztelte jelenlétével, akik Dr. Legány András, a Tiszatáj Közalapítvány kuratóriuma elnökének köszöntőbeszédét követően a szobor felavatásában személyesen is részt vettek. A Tiszalökről érkezett Fekete Miklós művésztanár úr élőben felcsendülő tárogatómuzsikája hangulatában is megidézte a letűnt korok magyar pásztorkultúrájának ősi erejét.

Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára tiszteletét fejezte ki azok iránt, akik még a jelen korban is vállalják, hogy hivatásukként űzik és viszik tovább a pásztormesterséget, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a pásztorok világáról, a pásztorkodásról ma még nem beszélhetünk csupán múlt időben, hanem képesek leszünk megőrizni és továbbadni a jövő kor számára a pásztoremberek tapasztalati tudását.

A szoboravatást követően Kecső Imre, Kesznyéten polgármestere, Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere, Bodnár Mihály, a Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) szakértője, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Sz.-Sz.-B. megyei Állattenyésztési és Beszállítóipari Osztály vezetője, a Tiszatáj Közalapítvány titkára, Kékesi Márton, a KPE munkatársa, a Zöldáramlat Alapítvány szakértője, Csorba György, a KPE B.-A.-Z. megyei elnöke, a NAK etikai bizottságának tagja, Dr. Turi-Kovács Béla, a KPE országos elnöke, az Országgyűlés korelnöke és Dr. Nagy István, az FM parlamenti államtitkára előadásai keretében az agrárium és a magyar vidék környezeti és társadalmi helyzetéről kaphattak képet a meghívottak a Látogatóközpont konferenciatermében.

A Tiszatáj Közalapítvány törekvései között szerepel a magyar hagyományos gazdálkodási formák megőrzése és megismertetése, valamint azoknak a gyakorlatban történő alkalmazása is a kezelésében lévő területek művelése során, hiszen éppen ezekkel a kevésbé "iparosított" gazdálkodási módokkal érhetjük el leginkább azt, hogy a mezőgazdálkodás és a tájhasználat - a termelésen kívül - a fenntarthatóság szempontjából elengedhetetlenül fontos természeti és társadalmi funkcióit is betölthesse. Ennek szellemében alakítottunk ki itt, a Tisza egykori árterén magas genetikai értékű, őshonos állatfajtákból állományt, alapoztuk a gazdálkodásunkat legeltetéses állattartásra, gyephasznosításra, gyepterületek kezelésére. Magyar szürke marháink és házi bivalyaink gondozását és legeltetését élő munkaerővel végezzük, ezáltal egyrészt munkalehetőséget biztosítunk a helyi lakosok számára, másrészt lehetőséget teremtünk a pásztorok tudásának fennmaradásához, továbbadásához. A legelő állomány jelenléte karbantartja az ősi legelőket, segít fenntartani azok értékes természeti állapotát, fajösszetételét. A ritka növényfajokat rejtő ártéri jellegű rétek rendszeres és a természeti szempontokat figyelembe vevő kaszálásával, valamint a betelepülő tájidegen fajok visszaszorításával a mezőgazdálkodási tevékenységünk szintén hozzájárul a vidék természeti értékeinek megőrzéséhez.

A Látogatóközpontban felállított pásztorszobrunk tehát nem csupán egy míves szobor, sokkal inkább egy jelkép. Jelképe annak, hogy rendkívüli értéket képvisel a pásztorkultúra, a pásztorok évszázadokon keresztül felhalmozott tapasztalati tudása, a régi idők emberének a természeti környezethez, a tájhoz való példaértékű, fenntartható viszonya, amely értéket fontos, hogy a jelen társadalma is megismerjen, a gyakorlatban alkalmazva élőben is megőrizzen és továbbadja a következő generációknak.

Küldetésünknek érezzük a térségünkben élő pásztornemzedékek felkutatását, céljaink között szerepel, hogy összegyűjtsük a Dél-Borsodban és a Taktaközben valaha pásztorként szolgáló emberek neveit, melyeket egy emléktáblán a Pásztorszoborra is kihelyeznénk. Ezért továbbra is várjuk azon személyek jelentkezését, akik rendelkeznek olyan pásztorkodó őssel, ismerőssel, akinek szívesen állítanának emléket ebben a formában. A Közalapítvány elérhetőségein (Tiszatáj Közalapítvány, 4450 Tiszalök, Rákóczi út 14. szám, e-mail: posta@tiszatajkozalapitvany.hu, telefon: 30/3247797) lehet jelentkezni az alábbi adatok megadásával:
-A pásztor neve
-Születési helye, ideje
-Hol és mikor szolgált pásztorként?
-Elérhetőség (azé, aki ajánlja, vagy a pásztoré, ha személyesen jelentkezett)


Pasztorszobor_avatasa
A szoboravatót Hortobágy Örökös Pásztorai is megtisztelték jelenlétükkel
2018.01.31

Pásztorokra emlékezünk - Szamárháti Látogatóközpont, 2018. január 19.

Régi idők pásztorai

Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén korábban nagy területen folyt a legeltető állattartás. Egyes megemlékezők a megye éléskamrájaként emlegetik a területet. Nem véletlen, hogy még a jelen korban is országos híre van az Ónodi Vásárnak, amelyben azonban egyre kevesebb a lábas jószág, bár a pásztorok számára fontos portékákat még mindig számos árus kínálja, hiszen a mai napig sok állattartó keresi fel a vásárt.

A többi településen a vásárokra kerülő állatállomány csökkenése - ami a vásárok megszűnéséhez vezetett -, az 1950-es évek erőltetett gazdasági-társadalmi változásainak idején kezdődött. Ekkor már működtek az állami gazdaságok, és megindult a TSZ-ek szervezése. A korábban nagy szakmai szabadságot élvező, és tekintéllyel rendelkező pásztorok alkalmazottakká váltak a szocialista mezőgazdasági nagyüzemekben, a helyi közösségekben betöltött szerepük, "a szavuk" súlya csökkent. A korábbi pásztorok nagy része ugyan folytatta a tevékenységét, de az utódaikat gyakran már azzal a tanáccsal látták el, hogy "menj el fiam a városba, ha már csak parancsvégrehajtó lehetsz, akkor legalább keress pénzt, legyen fürdőszobás, világos lakásod!" Ezzel megszakadt az utánpótlás, pásztordinasztiák szűntek meg.
Az utódaik közül azonban sokan a mai napig nagyon büszkék az őseikre, emlékezetükben él a dicsőnek tartott múlt.

A Tiszatáj Közalapítvány a környezet- és természet védelmén kívül igen fontosnak tartja a hagyományok őrzését is. Genetikai örökségünk megőrzése, illetve az általa kezelt területek természeti értékeinek megóvása céljából közel 500 magyar szürke szarvasmarhát, illetve házi bivalyt legeltetünk azokon. A jószágokat a régi hagyományoknak megfelelően pásztorokkal, pásztorkutyákkal tereltetjük, így próbálva megőrizni az ehhez kötődő hagyományokat, tudást.

Ennek szellemében a Hortobágyon, a Taktaközben, Dél-Borsodban valaha élt pásztorok, és a hozzájuk kötődő életmód és tudás emlékére készíttetünk egy fából faragott szobrot, amit a kesznyéteni látogatóközpontja mellett állítunk fel a Kisgazda Polgári Egyesülettel és a Zöld Áramlat Alapítvánnyal közösen 2018. január 19-én, 10 óra 30 perckor a Közalapítvány Kesznyéten-Szamárháton lévő látogatóközpontjánál.

Várjuk mindazoknak a jelentkezését, akik részt szeretnének venni ezen szobor avatásán! A jelentkezéseket a posta@tiszatajkozalapitvany.hu címen fogadjuk.

A későbbiekben tervezzük egy emléktábla elhelyezését is, amelyre a környéken pásztorként szolgáló emberek nevei kerülnének fel - aki szeretné erre ajánlani pásztorkodó ősét, ismerősét, az keresse a Közalapítványt az elérhetőségein (Tiszatáj Közalapítvány, 4450 Tiszalök, Rákóczi út 14. szám, posta@tiszatajkozalapitvany.hu), vagy munkatársnőnk telefonszámán (0630/324-7797) az alábbi adatok megadásával:

-A pásztor neve
-Születési helye, ideje
-Hol és mikor szolgált pásztorként?
-Elérhetőség (azé, aki ajánlja, vagy a pásztoré, ha személyesen jelentkezett)


Holt-Tiszában delelő marhák
Holt-Tiszában delelő marhák
2018.01.05

Zúzmarás héjakút mácsonyák

Békés, Meghitt Karácsonyi Ünnepeket, valamint Élményekben, Sikerekben és a Természet Csodáinak Megélésében Gazdag Örömteli Új Esztendőt kívánunk!

2017.12.18

A szamárháti döntővel lezárult az idei "Tavaszlesen" vetélkedősorozatunk

Tokaji_Vizililiomok

2017. június 2-án rendeztük meg a "Tavaszlesen 2017" környezetismereti vetélkedősorozat Döntőjét. A megmérettetésen 14 település legjobb csapatai mérhették össze tudásukat a természetismeret és a Tisza menti térséghez kapcsolódó gazdálkodási hagyományok témaköreiben. A feladatsor nem volt könnyű, de a csapatoknak nagyon is érdemes volt alaposan felkészülni a megadott témákból, hiszen a Döntőn legeredményesebben szereplő nyolc csapat egy nyári természetbúvár táborban vehet részt térítésmentesen. A gyakran szemfülességet is kívánó feladatsort hangfelismerő játék, terepi növényismeret és a már hagyományossá vált népdaléneklés is színesítette.

A felszabadult, vidám hangulatot teremtő játékvezetést idén is Dr. Legány Andrásnak - azaz Bandi bácsinak - köszönhetjük, a népdalgyűjtés értékelésében pedig ismételten Vértes Imréné Piroska néni nyújtott pótolhatatlan segítséget.

A Tavaszlesen-vándorserleget idei évben a Braun Dorina és Porubszki Zsuzsanna alkotta Tokaji Vízililiomok csapat nyerte el iskolájuk, a Tokaji II. Rákóczi Ferenc Álalános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola számára.
A táborba be nem jutott döntős csapatoknak a két fordulón keresztüli kitartó munkáját is értékes könyvekkel, kiadványokkal díjaztuk. Köszönjük mindenkinek a részvételt!
Az eredmények és a táborral kapcsolatos tudnivalók letölthetők a Tavaszlesen oldaláról, a megmérettetésen készült fotók pedig ezen a linken.

2017.06.12

Közös összefogás a gyurgyalagokért

Kozosen_a_gyurgyalagokert

Május elején kollégánk, Lenner Ádám a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Arnót határában egy nem túl jó állapotban lévő gyurgyalagtelepre lett figyelmes. A terület látképét összevetve a Google 2012-es felvételével is látszik, hogy az élőhely pusztul, a leszakadások következtében kialakult rézsűt a növényzet (füvek, bokrok) hamar birtokba veszi, így folyamatosan zsugorodik a gyurgyalagok számára alkalmas fészkelőhely.
Az élőhely védelmének felkarolása érdekében kollégánk felvette a kapcsolatot Arnót polgármesterével, dr. Üveges István úrral, aki szerencsére teljes mértékben nyitottnak és együttműködőnek bizonyult a fokozottan védett madárfaj szóban forgó fészkelőhelyének megóvása ügyében.
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival történő kapcsolatfelvételt követően kiderült, természetesen ők is tudnak a fészkelő párokról, és készségesen működnek közre ősz elején az élőhely rehabilitációjában.
Fontosnak tartjuk, hogy a helyi lakóközösség is ismerje és büszke lehessen a környezetében fellelhető természeti értékre, ezért június 7-én Adorján Eszter és kollégánk környezeti nevelést tartott Arnót általános iskolásai számára. Öröm volt látni a gyerekek lankadatlan érdeklődését, akik a bő egy órás foglalkozáson megismerhették és megcsodálhatták e színpompás madárfajunkat.
A közeljövőben az óvodások lehetnek majd részesei a lakóhelyük gyurgyalagjait bemutató programnak.

A történet remek példa arra, hogy igenis sok embernek fontosak a természeti értékek, és készek tenni is megóvásuk érdekében.
Szeretnénk külön köszönetünket kifejezni dr. Üveges István úrnak, Arnót polgármesterének, aki a kezdeményezést felkarolva a következőeket mondta: "Mától nem nőhet fel úgy arnóti gyermek, hogy ne tudjon a gyurgyalagokról".
Kívánhatunk ennél többet? :)

További fotók...
2017.06.07

"Tavaszlesen" hírek

Tavaszlesen_hirek

Elkészültünk a "Tavaszlesen 2017" környezetismereti vetélkedősorozat első fordulójának a kiértékelésével, melyben 34 csapat küldte be a megoldásait a térség 14 településének iskoláiból. A maximálisan megszerezhető pontszám 549 volt.
A következő állomás a Döntő lesz, melyet 2017.06.02-án rendezünk meg a Szamárháti Látogatóközpontban.

A Döntőbe minden iskola legjobb csapata, továbbá az abszolút rangsor szerinti legeredményesebb csapatok kapnak meghívást. A továbbjutott csapatokról tájékoztatást küldtünk postán az iskoláknak. Az eredmények és a Döntővel kapcsolatos további tudnivalók megtalálhatók a Tavaszlesen oldalán...

Eredményes felkészülést kívánunk a Döntőre!

2017.05.16

Rotyogtak a pásztorételek

Keszul_a_pasztoretel

Vidám hangulatban telt az V. Szamárháti Pásztorételfőző Viadal 2017. április 29-én, mely rendezvény a Tisza mente pusztáihoz kötődő pásztorhagyományok ápolását, és ehhez kapcsolódóan a tradicionális pásztorételek készítésének felelevenítését és továbbadását tűzte ki célul.
A benevezett húsz csapat közül több olyan is volt, amely már nem első alkalommal csillogtatta meg főzőtudományát a Viadalon.

A szakmai zsűri kiemelte, hogy évről évre nehezebb dolga van, hiszen az elmúlt évek során érezhetően nagyon megemelkedett a versenybe benevezett ételköltemények színvonala, igazából már csak apróságokba tudnak belekötni. Így igen nehéz kiválasztani, hogy melyik csapatok nyerjék el a díjakat. A zsűri a csapatok értékelése során nem is fukarkodott a dicsérő szavakkal, ezért reméljük, a résztvevők az elkövetkezendő években is örömmel neveznek majd be a megmérettetésre.

Idén az első helyezettnek járó fődíjat, a szürke marha választott bikaborjút a tiszavasvári Fele-Más csapat (Kovács Béla és Vámos Nóra) nyerte el egy fenségesen finom, igazi pásztorétekkel, az öreg gombótával. A második helyet a Bocira hajtók csapat (Korcsmáros Enikő és Korcsmáros Zsoltné) szerezte meg, akik egy igazán ízletes juhtúrós sztrapacskát készítettek marhapörkölttel. A harmadik helyezést megosztva a tiszalöki Tiszavirág Hagyományőrző Egyesület (Bán Sándor és Balogh Tibor) birkapörköltjének, valamint a szintén tiszalöki Marha Jók csapat (Cserés Csaba és Cserés Sándor) túrós csuszás marhapaprikásának ítélte oda a zsűri.

Az elkészült finomabbnál finomabb fogások kóstolgatása mellett a rendezvényre ellátogatók megismerkedhettek a Közalapítvány gazdaságában tartott őshonos háziállatfajtákkal, lovaskocsikázás keretében bepillantás nyerhettek a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet természeti értékeibe is, megcsodálhatták Vámos Nóra és Trencsényi Tibor fazekas, Kovács Béla teknővájó-fafaragó és Bodnár Dániel szarufaragó mesterek munkáit, valamint íjászkodásban is kipróbálhatták magukat.

Ezúton is köszönjük a Görömbölyi Borbarát Hagyományőrző Egyesületnek, a LAC-HÚS Kft.-nek, Sipos Lászlónak, a Szabadtűzi Lovagrendnek és az egri Zoltán Pincének, hogy felajánlásaikkal, közreműködésükkel tovább emelték az esemény színvonalát.

Fotók a rendezvényről...
2017.05.02

Kihelyezett oktatáson vehettek részt a Debreceni Egyetem hallgatói

DE-MEK_kihelyezett_ora

Április 25-én valós környezetben nyerhetett szakmai betekintést a marhatartás rejtelmeibe a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi- és Környezetgazdálkodási Kar Állattenyésztési Tanszék hallgatóinak egy csoportja. Az előadás és a teleplátogatás során összehasonlíthatták az amerikai és a hazai extenzív marhatartás (szürke marha vs. fekete angusz) közötti különbségeket, illetve gyakorlati ismeretekkel bővült tudásuk a borjúnevelés, a marhaterelés, legeltetés és tartás témaköreiben.
Örömmel látjuk a jövőben is az új hallgatókat, illetve a szakdolgozni vágyókat!

2017.04.26

Óvodások jártak nálunk

ovisok_jartak_nalunk

Április 24-én és 25-én Tiszalök óvodásai látogattak el hozzánk az erdei óvoda programjuk keretében, melyet a Polgárok Tiszalökért Egyesület együttműködésével valósítottak meg. Az egész hetes szabadban töltött foglalkozáscsomag kesznyéteni állomásán a házi állatokkal, azon belül pedig az őshonos fajtákkal ismerkedhettek meg a kicsik. A témára ráhangoló, állathang-felismerős játékot követően körbevezettük őket a tanyán, ahol meséltünk nekik a látogatóközpontunkban tartott magyar fajtákról, melyeket közelről is megcsodálhattak, nagy lelkesedéssel etetgették meg a kecskéket és mangalicákat, sőt, a kecskegidákat és Félixet, a magyar szürke kisbocinkat meg is simogathatták.
A séta után egy kis színezős feladat következett, majd szabadfoglalkozás keretében birtokba vették az udvart a gyerekek. A szaladgálást követően mindenkinek jólesett falatozni a kemencében frissen kisült kenyérlángosból. :)
További képek ide kattintva tekinthetők meg...

2017.04.25

Ezennel kihirdettetik a V. Szamárháti Pásztorételfőző Viadal!

Pasztoretelfozo2017

2017. április 29-én a Szamárháti Látogatóközpontunkban ismét felfortyannak a bográcsok és felelevenednek az alföldi pusztákhoz kötődő pásztorhagyományok!
Vajon melyik helyben készülő pásztorételt ítéli idén a zsűri a legfinomabbnak? Kíváncsian várjuk!

Mind a pásztorételfőző versenyen induló csapatok, mind az érdeklődő kóstolgatók, nézelődők részéről előzetes jelentkezés szükséges!

Részletek és jelentkezés...

2017.04.07

Tavaszi Nagytakarítás és Családi Nap a közelgő Föld napja tiszteletére a Szamárháti Látogatóközpontban

Tavaszi_nagytakaritas2017

2017. április 8-án ismét közös tavaszi környezetszépítgetésre, a szabadban töltött családias hangulatú egész napos rendezvényre invitálunk minden kedves érdeklődőt a kesznyéteni Szamárháti Látogatóközpontunkba a magyar néphagyományok felidézéseként, valamint a közelgő Föld napja tiszteletére.
A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletek és jelentkezés...

2017.03.27

Hírek a tanyáról

felix_cumizik

Szépen cseperedik Félix, az anya nélkül maradt, cumin nevelt szürkemarha borjúnk, valamint a kora tavasszal született kiskecske-csapatunk.
A Szamárháti Látogatóközpontunkba kilátogatók meg is simogathatják őket, valamint 8:30 és 16:00 óra körül meg is nézhetik a kis falánkok cumiztatását. :)
A látogatási szándékot kérjük előzetesen jelezni szíveskedjenek elérhetőségeink valamelyikén.
A fehér bak gidát még nem sikerült elneveznünk, várjuk az ötleteket Facebook oldalunkon! :)

2017.03.25

Indul a "Tavaszlesen 2017" vetélkedő!

Indul_a_tavaszlesen2017

Idén immáron tizedik alkalommal startolt el a "Tavaszlesen" című többfordulós környezetismereti vetélkedősorozatunk, amelyet a tevékenységi területünkhöz kapcsolódó Tisza menti térség iskoláiban hirdetünk meg 5.-8. évfolyamos tanulók részére.
A vetélkedővel kapcsolatos tudnivalók, valamint az első fordulót jelentő feladatsor megtalálható a Tavaszlesen vetélkedő oldalán.

Beküldési határidő: 2017. április 24.

Izgalmas ismeretekben-gazdagodást kívánunk!

2017.03.23

"Vidéken élni jó!" - rajzpályázat!

rajzpalyazat_videken_elni_jo

Kedves Diákok! Tisztelt Pedagógusok! A Tiszatáj Közalapítvány rajzpályázatot hirdet négy korcsoportban (óvodások, általános iskolák alsó és felső tagozatos tanulói, középiskolások) „Vidéken élni jó!” témakörben.

Beküldési határidő: 2017. április 3.
Beküldési cím: 4450 Tiszalök, Rákóczi út 14.

További tudnivalók a plakáton!
Várjuk a rajzokat! :)

2017.03.22

Szamár érkezett a Szamárhátra!

szamar_erkezett_a_latogatokpba

Örömmel tudatjuk, hogy a hely nevéhez hűen immáron szamárral is találkozhatnak a Szamárháti Látogatóközpontunkba érkező érdeklődők! Sőt, a kezes, simogatható kedves jövevény valójában nem is teljesen egyedül érkezett, ugyanis vemhes. A kiscsacsi születése júniusban várható!

2017.03.05

Az 1956-os forradalom résztvevői is megosztották saját történeteiket az ünnepélyes megemlékezésen

56-os_unnepelyes_megemlekezes

2017. február 3-án egy emelkedett hangulatú rendezvényen vehettek részt az érdeklődők a Tiszatáj Közalapítvány látogatóközpontjában, az 56'os forradalom és szabadságharc emlékére.
A megemlékezésen köszöntőt mondott Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, történész előadásában méltatta az 56'os forradalmat és annak résztvevőit, akik közül négyen (Wittner Mária, Dr. Legány András a Kuratórium elnöke, Dr. Müller Alajos és Anisics Ernő) jelen voltak, és meséltek élményeikről.

Wittner Mária a Közalapítvány védnöke is. Ennek tiszteletére a jelenlévők egy, a védnök életútját bemutató tablót avattak, amely a látogatóközpont nagytermében került elhelyezésre.

Köszönjük minden kedves résztvevőnek, hogy jelenlétével megtisztelte a rendezvényt!
Az eseményen készült fotók megtekintése...

2017.02.06

Az 1956-os forradalomra emlékezünk

A Tiszatáj Közalapítvány környezet- és természetvédelmi célból jött létre, emellett azonban fontosnak tartja hazánk történelmi örökségének ápolását. A Közalapítvány elnökének és néhány segítőjének személyes kötődése is van a forradalomhoz.

Wittner Mária az ’56-os forradalom ikonikus alakja, a rendszerváltás óta élete egykori bajtársai segítéséről, emlékük ébren tartásáról és a forradalom eszméjének ápolásáról szól.
Dr. Legány András, a kuratórium elnöke 1956. október 23-án jelen volt a rádió ostrománál, ahol súlyos sebesülést szenvedett és így a forradalom további napjait már kórházban töltötte. A megtorlást úgy kerülhette el, hogy egyrészt amikor meglőtték, akkor még nem volt érvényben tűzparancs a karhatalom számára, és így ellene történő eljárás indítása beismerése lett volna a törvénytelen fegyverhasználatnak az államhatalom részéről. Másrészt pedig 3 barátja, diáktársa, köztük Dr. Müller Alajos kimenekítette a kórházból, még időben az előtt, hogy az ÁVH emberei elkezdték összeírni a sebesülteket.
Anisics Ernő szintén ott volt a rádiónál, majd a forradalom más helyszínein is. Mindössze néhány méterre volt Dr. Legány Andrástól, mikor az megsebesült. Évtizedek múlva találkoztak, és váltak újra harcostársakká, immár a Közalapítvány ügyeiért szálltak harcba.
A Közalapítvány évek óta megrendezi a „Tavaszlesen” természetvédelmi-, hagyományos gazdálkodási vetélkedőjét. A legjobb 10 csapat számára jutalomtáborozást szervez a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet szívében elhelyezkedő látogatóközpontjában. A változatos természetvédelmi, hagyományos gazdálkodási programok mellett az esti foglalkozások során nagy hangsúlyt fektet a magyarságtudat, a hazafiság erősítésére is. Ennek kapcsán hívta meg a 2011. évi táborba előadónak Wittner Máriát, hogy a forradalomról beszélve erősítse a táborozók kötődését nemzetünkhöz.
Örömmel találkozott egykori harcostársával, és lelkesedéssel töltötte el a tudat, hogy a forradalom után a pedagógus pályától egy ideig eltiltott Dr. Legány András megtalálta azt a területet, a természetvédelmet, a környezeti nevelést, ahol maradandót alkotott. Az elmúlt évtizedek során a hazai környezeti nevelés egyik megalapozójaként fiatalok százait tanította a természet ismeretére, szeretetére, tiszteletére. Megismerve a Tiszatáj Közalapítvány céljait, eddig elért eredményeit, úgy döntött, hogy segíteni kívánja annak munkáját. Ezen szándékának ismeretében a kuratórium felkérte védnökének, amit ő el is fogadott.

2017. február 3-án védnöki munkája elismeréseként Wittner Mária életútját bemutató tablót (posztert) helyezünk el a látogatóközpont nagytermében.
Az 1956-os forradalomra emlékezve levetítésre kerül a BBC HISTORY „A magyar október” című összeállítása, ezt követően a jelenlévő ’56-os forradalmárok tartanak előadást, majd beszélgetnek a jelenlévőkkel.
A rendezvényen részt vesz és köszöntőt mond Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, és Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, történész, aki előadást tart a forradalomról.

A rendezvény ingyenes, de előzetes jelentkezés szükséges a terem korlátozott befogadóképessége miatt.

Jelentkezni a posta@tiszatajkozalapitvany.hu e-mail címen lehetséges 2017.02.01. 16:00 óráig. Amennyiben a jelentkezők száma eléri a 60 főt, a regisztrációt lezárjuk.

Helyszín: Szamárháti Látogatóközpont nagyterme, 3579 Kesznyéten, külterület /térkép/
Időpont: 2017.02.03., péntek, 16:00 óra

Várunk minden érdeklődőt szeretettel!

2017.01.26

Gépeinkkel segítettük járhatóvá tenni a hófödte utcákat Kesznyétenben

hókotrás Kesznyétenben

2017. január 13-14-én a nagy havazáskor a Közalapítvány munkaerőt és gépeit bocsátotta kérés nélkül, bérmentve Kesznyéten lakosai segítségére a hóeltolásban. A munka oroszlán részét a település traktora végezte, viszont 10 órán át a Közalapítvány gépei is serénykedtek a következő utak tisztításába: Táncsics, Újtelep, Kossuth, Rákóczi, Dózsa György, Szabadság, Móricz Zsigmond, Béke tér.
Fontos számunkra a közösség segítése, munkatársaink is javarészt kesznyéteniek.

2017.01.16
téli táj


Békés, Meghitt Karácsonyi Ünnepeket,
valamint Élményekben, Sikerekben
és a Természet Csodáinak Megélésében Gazdag Új Esztendőt kívánunk honlapunk látogatóinak!


2016.12.22.

A Debreceni Egyetem Zöld Börzéjén jártunk

Zöld börze képei

A DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottság november 16-i Zöld Börzéjén Közalapítványunk is részt vett mint meghívott bemutatkozó szervezet. Az immár hatodik alkalommal megrendezett debreceni Börze célja, hogy az arra ellátogató fiatalok személyesen is találkozhassanak olyan szervezetekkel és emberekkel, akik a környezet- és természetvédelem terén tevékenykednek, bepillanthassanak munkájukba és további hasznos információkhoz juthassanak a témában.

Munkatársaink a Közalapítvány tevékenységeinek ismertetését faragott marhatülök-bemutatóval, a hagyományos ősi állattartáshoz kapcsolódó egyéb tárgyakkal, valamint játékos feladatokkal színesítve tették kézzelfoghatóbbá. Meséltek továbbá az érdeklődőknek a Kesznyéten külterületén található Szamárháti Látogatóközpontról, a Közalapítvány kezelésében lévő természeti értékekben gazdag területekről, a szervezetünk kínálta népszerű rendezvényekről és programlehetőségekről, valamint a főiskolai, egyetemi hallgatók számára nyújtott gyakorlatszerzési lehetőségről.

2016.11.18.

Bivalyborjaink születtek!

Kobold a bivaly

Örömmel tudatjuk, hogy bivalyteheneink megkezdték az ellést szamárháti gazdaságunkban. A közelmúltban nyolc dús fekete szőrzetű házi bivaly-bébi jött világra a fajtára jellemző könnyű, emberi segítséget nem igénylő elléssel.
Mivel a bivaly későnérő - négy-öt évesen válik teljesen kifejletté -, a növendék üszőket csak 3 éves koruk után vesszük tenyésztésbe. Természetes pároztatás útján történik a termékenyülés. A vemhesség 310-320 napig tart.
A bivalytehenek teje rendkívül jó minőségű, magas zsírtartalmú, ennek köszönhetően az újszülött bocik gyorsan fejlődnek. Az anyjukról 10 hónapos koruk után választjuk le őket.
Érdekesség, hogy a bivaly kicsinyét Székelyföldön bocsnak nevezik.

A hatalmas igavonó erejéről híres házi bivalynak a 20. század elején Magyarországon még jelentős állománya volt, azonban a tenyészetek száma és a fajta gazdasági jelentősége mára már jócskán megcsappant. Őshonos háziállatfajtánk megmentését az 1999-ben megalakult Magyar Bivalytenyésztők Egyesülete karolta fel. Tenyésztése jelenleg elsősorban értékes génállományának megőrzése és a kultúrtörténeti emlékőrzés céljából folyik, valamint kiválóan hasznosítható a védett természeti területek vizes élőhelyeinek megőrzésében és rekonstrukciójában. Pásztoroló legeltetéssel jól legeltethető, de a villanypásztort is hamar megtanulja.
A házi bivaly rendkívül kíváncsi jellemmel bír, ezért könnyen szelídíthető és ragaszkodóvá válhat az emberhez, ahogyan ezt a kesznyéteni bemutató gazdaságunk világhírűvé vált, cumin felnevelt borja, Kobold (lásd a képen) példája is jól mutatja.

2016.10.19.

Őszi madárgyűrűző tábor a Tiszalöki Arborétumban

madargyuruzes

A Tiszatáj Közalapítvány támogatásával 2016-ban is megrendezésre kerül az Őszi Vonuláskutató és Gyűrűző Tábor a Tiszalöki Vízierőmű mellett, a TIVIZIG által fenntartott arborétumban. Kuratóriumunk elnöke, Dr. Legány András és a Közalapítvány vezetésének tagja, Vértes Imréné, illetve segítőik évről-évre 4-500 érdeklődőt avatnak be a madárvonulás, a madárgyűrűzés rejtelmeibe.
Az idei tábor október 10-15. között kerül megrendezésre, ahol iskolás és óvodás csoportok, érdeklődő családok ismerkedhetnek meg az átvonuló énekes madarakkal.

2016.10.05.

Gyurgyalagvonulás Szamárháton

gyurgyalagpar

A Tiszatáj Közalapítvány őshonos állatállományának elhelyezésére szolgáló Szamárháti-tanya, és az ezt körbevevő legelők nem számítanak gyurgyalagköltőhelynek. A költési idő befejeztével, augusztus elejétől azonban évről-évre egyre emelkedő létszámban megjelennek itt, szeptemberi közepi elvonulásukig csapataik pruttyogása hallatszik ekkor a mezőn. Egy-egy csapatuk akár 100 pd-ból is állhat. Leginkább a szitakötőkre, lepkékre, bögölyökre vadásznak. A legelő szürke marhákat, házi bivalyokat követve elkapkodják az azokat gyötrő bögölyöket, de gyakran a jószág által felzavart sáskákat, szöcskéket is. Megkapó látvány a hűvös nyár végi, kora őszi reggeleken a tanya közelében várakozó, porfürdőző gyurgyalagok látványa, amelyek a kihajtás után csatlakoznak a gulyához, és afölött-amellett cikázva fogják el a zsákmányukat.
További fotók megtekintése...

2016.09.30.

Fecskehelyzet az országban és nálunk

fecskeink_Szamarhaton

Több helyről halljuk az aggódó jelzéseket, hogy "évről-évre csökken a fecskék száma", "nem jöttek vissza a madaraink". Ami sajnos országos méretekben igaz. Az állatot tartó gazdaságok, különösen a háztáji gazdaságok számának csökkenése, a vándorlási útvonalon leselkedő gyilkos csapdák, a telelő helyeken a mezőgazdasági termelés intenzívvé válása mind-mind ebbe az irányba hatnak. Sajnos gyakori a fészkelő helyül szolgáló épületeken a fészekrakást akadályozó, a madarakat riasztó eszközök elhelyezése, és előfordul a fészkek leverése is, reméljük csak akkor, amikor azokat éppen nem használják lakóik.

Örömmel közöljük, hogy a Tiszatáj Közalapítvány Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben lévő látogatóközpontjában és agrár-környezetgazdálkodási mintagazdaságában az országos trenddel szemben az ott megtelepedett nagy létszámú fecskepopuláció jól érzi magát, és évről-évre nő a fészkelő párok száma! Tovább a teljes cikkhez...

2016.09.02.

A Bajor Madárvédelmi Egyesület elnökének látogatása

Norbert_Schaffer_Kesznyetenben

A Tiszatáj Közalapítvány több mint 20 évvel ezelőtti alapításakor szakmai, módszertani segítséget kapott a Bajor Madárvédelmi Egyesülettől (Landesbund für Vogelschutz in Bayern, LBV). Ennek tagsága jelentős adományokkal is segítette a megalakulása utáni időben a Közalapítvány munkáját.
2016. május 25-26-án dr. Norbert Schäffer, az LBV elnöke látogatást tett nálunk. Megismerkedett az eddig elért eredményeinkkel, és bepillantást nyert az LBV mintájára szervezett „Tavaszlesen” természet-, és hagyományos gazdálkodás ismereti vetélkedő döntőjébe is. Megerősítettük azon szándékunkat, hogy a korábbi együttműködést folytatjuk a bajor testvérszervezettel a bajor és magyar emberek barátságára, és az országaink közötti kiváló szakmai-politikai kapcsolatra alapozva.

2016.05.31.

Idén is részt vettünk a Játék és Egészség Napon

illusztr

A 2016. május 29-én tartott tiszaújvárosi rendezvénynek ebben az évben is a már hagyományossá vált helyszín, a városi strandfürdő adott otthont. A szervezők számos civil szervezet, művészeti csoport és meghívott fellépő által színesített programmal kedveskedtek a gyerekeknek, családoknak.
Közalapítványunk munkatársai íjászattal, mívesen faragott szürkemarhatülök-bemutatóval és -megszólaltatási lehetőséggel, kézműves foglalkozással és érdekes kiadványokkal hozta közelebb a vendégekhez az ősi magyar hagyományokat és védendő természeti értékeinket.
A rendezvényen készült fotók megtekintése...

2016.05.30.

A kesznyéteni Döntővel lezárult az idei "Tavaszlesen" vetélkedő

illusztr

A gyerekek és tanárok körében a korábbi évekből már jól ismert játékvezetőink, Dr. Legány András Bandi bácsi és segítője, Vértes Imréné Piroska néni jóvoltából játékos, vidám hangulatban telt az idei környezetismereti vetélkedősorozatunk Döntője 2016. május 26-án Kesznyétenben a Szamárháti Látogatóközpontban. A bejutott csapatok 11 feladat során mérhették össze tudásukat, valamint az év közben teljesített "Tavasz jelei" című terepi feladatra kapott pontok is beleszámítottak a végeredménybe.
A Tavaszlesen-vándorserleg ismételten a Mezőnagymihályi Arany János Általános Iskolába vándorolhatott a - tavalyi évhez hasonlóan idén szintén az első helyen végzett - Természetvédők csapat (Lengyel Csaba és Virágh Márk, felkészítő tanáruk: Ragó Tiborné) kimagasló eredménye alapján.
A Döntő feladatainak megoldókulcsa és az eredmények megtalálhatók a Tavaszlesen vetélkedő oldalán. Gratulálunk és természeti élményekben, kellemes nyarat kívánunk minden résztvevő csapatnak!
A Döntőn készült fotók megtekintése...

2016.05.30.

A "Tavaszlesen 2016" vetélkedő legfrissebb hírei

megoldólap-részlet

Elkészültünk az első forduló kiértékelésével, melyben 39 csapat küldte be a megoldásait 13 település iskoláiból. A maximálisan megszerezhető pontszám 553 volt. Idén a tavalyi évhez hasonlóan – az első fordulóban indult csapatok száma alapján – két fordulóból álló megmérettetést rendezünk, így a következő állomás maga a Döntő lesz.

A Döntőt 2016. május 26-án csütörtökön 9:00 órai kezdettel rendezzük meg a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben található látogatóközpontunkban (Kesznyéten, Szamárháti-tanya).

További tudnivalók a Tavaszlesen vetélkedő oldalán.

2016.05.05.

IV. Szamárháti Pásztorételfőző Fesztivál

illusztr

A 2016. április 30-án megrendezésre kerülő rendezvény célja a magyar alföldi pusztákhoz kötődő pásztorhagyományok ápolása, ehhez kapcsolódóan főzőverseny keretében a már-már feledésbe merült tradícionális pásztorétkek felelevenítése, megismertetése és továbbadása az újabb generációk számára.
A rendezvényre való belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletek és jelentkezés...

2016.04.17.

Tavaszi Nagytakarítás és Családi Nap a Föld napja alkalmából

illusztr

2016. április 16-án ismét közös tavaszi környezetszépítgetésre, a szabadban töltött családias hangulatú egész napos rendezvényre invitálunk minden kedves érdeklődőt a kesznyéteni Szamárháti Látogatóközpontunkba a magyar néphagyományok felidézéseként, valamint a Föld napjának tiszteletére.
A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletek és jelentkezés...

2016.04.02.

Rajzpályázat!

rajzpalyazat

A Tiszatáj Közalapítvány rajzpályázatot hirdet óvodások, általános iskolások, középiskolások számára "Azok a csodálatos állatok" címmel. A részletes kiírás ide kattintva tekinthető meg.

Az alkotásokat postán lehet beküldeni 2016. április 25-ig a Közalapítvány címére (4450 Tiszalök, Rákóczi út 14.)

2016.03.30.

Indul a "Tavaszlesen 2016" környezetismereti vetélkedősorozat

illusztr

Idén kilencedik alkalommal indítjuk útjára többfordulós környezetismereti vetélkedősorozatunkat, melyet a Tiszatáj Közalapítvány működéséhez kapcsolódó térség iskoláiban hirdetünk meg felső tagozatos diákok számára. Az első fordulót jelentő feladatsor, valamint a vetélkedővel kapcsolatos összes tudnivaló elérhető a bal oldalon található Tavaszlesen vetélkedő menüpont alatt.

Izgalmas ismeretekben-gazdagodást kívánunk, hajrá fiúk, lányok!

2016.03.04.
zuzmaras_pokhalo

Békés, Meghitt Karácsonyi Ünnepeket,
valamint Élményekben, Sikerekben,
és a Természet Csodáinak Megélésében Gazdag Új Esztendőt kívánunk honlapunk látogatóinak!

2015.12.20

Izgalmas élményekkel gazdagodhattak a "Tavaszlesen 2015" vetélkedő legjobbjai

tiszaloki_kirandulas

Idén is vidám hangulatban telt a "Tavaszlesen" nyári tábora, melyre a vetélkedő döntőjén legeredményesebben szereplő tíz csapat nyert meghívást. Az év során feldolgozott témák élő, megtapasztaható formában köszöntek vissza a hét folyamán: a diákok hasznos gyakorlati ismereteket és élményeket szerezhettek a régi hagyományos gazdálkodás, a pásztorkultúra, a természetismeret és a természetvédelem terén. A kirándulások alkalmával felfedezhették a pusztai jellegű füves élőhelyek, a vizes élőhelyek, a középhegységi életközösségek élővilágát és ökológiai rendszerét, ezenkívül érdekességképpen a Bükkhöz kapcsolódó nagy múltú céhes kultúrába is bepillantást nyerhettek.

A változatos programok lehetőséget kínáltak a résztvevőknek többek között arra is, hogy megismerkedhessenek a térség más iskoláiból érkező diákokkkal, próbára tehessék ügyességüket, bátorságukat egy kalandparkban, kitartásukat a hegyvidéki túrán, vagy éppen megmutathassák tehetségüket a felettébb vidám perceket okozó házi ki-mit-tudon.

Az élményeket megörökítő fotók megtekinthetők a Képtárban.

2015.09.01

Amatőr rádiósok létesítettek kapcsolatot a világ számos pontjával a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben található látogatóközpontunkból

radioantenna

Nem mindennapi tevékenység helyszínéül szolgált a Szamárháti látogatóközpont 2015. augusztus 10-12. között. A Debreceni Rádiós Sport Egyesület és a Regionális Sportklub Püspökladány lelkes csapata saját készítésű adóvevő-antennáikkal és rádiós állomásukkal települtek ki hozzánk, hogy a World Flora Fauna (WFF) program keretében amatőrrádiós összeköttetéseket létesítsenek a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetből. A program lényege, hogy a résztvevők a természetvédelmet, a környezet megóvásának fontosságát az amatőr rádiózás eszközével propagálják, oly módon, hogy adóvevőikkel nemzeti parkokba, tájvédelmi körzetekbe települnek és e természeti szempontból kiemelt területekről létesítenek összeköttetéseket a világ legkülönbözőbb pontjaival.

A pusztai helyszín rádiós szempontból kiválónak bizonyult, párhuzamosan négy állomást is be tudtak üzemelni. A két nap alatt közel 2000 kapcsolatot sikerült létesíteni a világ rádiósaival hat kontinensről! Olyan elképzelhetetlen távolságban lévő országokkal is meg tudták valósítani az összeköttetést, mint például Brazília, Ausztrália vagy Japán.

Vendégeink beszéd, távíró és digitális üzemmódokat is alkalmaztak, és az általában néhány mondatos kommunikáció során a szokásos beazonosításon kívül minden esetben megemlítésre került a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet is, ezzel is népszerűsítve a hazánk területén található védett természeti területeket és a hozzájuk kapcsolódó különleges élővilágot.

radióadás_közben csoportkép
2015.08.13

A "Játék és Egészség" Gyermek- és Családi Napon jártunk

Játék és Egészség napon

A Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatal, a Tiszaújvárosi Városi Rendelőintézet, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Mezőkövesdi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya, a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ, a Tiszaszolg 2004 Kft., a Tiszaújvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, a Mentőszolgálat Tiszaújváros, a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft., a Tiszaújvárosi Sport-Park Nonprofit Kft. és a Derkovits Kulturális Központ közös szervezésében május 31-én megrendezésre került eseményre Közalapítványunk is meghívást kapott mint kiállító szervezet.

A tiszaújvárosi strandfürdőben megvalósított rendezvény jellegéhez igazodva szervezetünk bemutatása mellett sportos-játékos tevékenységekkel színesítettük a programkínálatot. A szürkemarha szarvából készült, mívesen faragott pásztortülkök megszólaltatása, az íjászkodás és a kézműveskedés népszerűnek bizonyult kicsik és nagyok körében egyaránt.
A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a Képtárban.

2015.06.03.

A május 28-i döntővel zárult az idei "Tavaszlesen" vetélkedő

az 1. helyezett csapat

A végső megmérettetésen 8 település 17 csapata vett részt. A könnyűnek nem nevezhető feladatsor 11 feladatból állt, valamint beleszámítottuk az eredménybe az év közben megoldott fészekmegfigyelés pontjait is.

Különleges színfolt volt a feladatok sorában a már hagyománnyá vált népdaléneklés: az előre megadott szempontok szerint összegyűjtött népdalok közül egyet-egyet élőben is előadtak a csapatok. A környezethez való viszonyunknak, kultúránknak a népdal, a zene is fontos része, ezért is van helye ennek - az első hallomásra talán kicsit szokatlan - feladatnak az ősi paraszti gazdálkodási hagyományokat is felelevenítő környezetismereti vetélkedőben.

Idén a képen látható Lengyel Csaba és Virágh Márk alkotta mezőnagymihályi "Természetvédők" csapat nyerte el iskolájuk számára a Tavaszlesen-vándorserleget. További részletek, a megoldókulcsok és az eredmények elérhetőek a Tavaszlesen vetélkedő oldalon.

2015.06.02.

Főttek a pászorételek

A Tisza mente pusztáihoz kötődő pásztorhagyományok ápolását, és ehhez kapcsolódóan a tradicionális pásztorételek készítésének felelevenítését és továbbadását célul kitűzve harmadik alkalommal került megrendezésre a Szamárháti Pásztorételfőző Fesztivál a Tiszatáj Közalapítvány kesznyéteni látogatóközpontjában május 16-án.

Voltak, akik már többedik alkalommal izzítottak a bográcsuk alá, de voltak olyanok is, akik idén először neveztek be a különleges főzőversenyre.

A vidám hangulatú rendezvénynek a gyönyörű, nyárias időjárás is kedvezett. Míg készültek a pásztorételek sem maradtunk harapnivaló nélkül: a kemencében sült friss, ropogós kenyerek, sajtoskiflik, túrósbatyuk és kakaóscsigák pillanatok alatt elfogytak.

A csapatok finomabbnál finomabb műveinek pontozása igencsak nehéz feladat elé állította a zsűrit, végül több különdíjat is odaítéltek. Az első helyezettnek járó fődíjat, a szürke marha választott bikaborjút a tiszalöki Marhajók csapat nyerte el, amely egy fenséges szürke marha tokányt készített nokedlivel. A második helyet a szintén tiszalöki Tiszavirág Hagyományőrző és Gasztronómiai Egyesület szürke marha gulyásának, a harmadik helyet pedig az Újvárosi Betyárok cipóban tálalt pusztalevesének ítélték oda. Különdíjjal jutalmazták a tiszavasvári Fele-Más csapatot, az egri Zoltán Pince csapatát, a Tiszaújváros és Térségének Családjaiért Egyesület csapatát, a tiszalúci Laza csapatot, a miskolc-görömbölyi GÖRBE 1 csapatot és Bán Sándort.

Az elkészült finomabbnál finomabb fogások kóstolgatása mellett a rendezvényre ellátogatók megismerkedhettek a Közalapítvány gazdaságában tartott őshonos háziállatfajtákkal, lovaskocsikázás keretében bepillantás nyerhettek a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet természeti értékeibe is, megcsodálhatták a fazekas-, szarufaragó, teknővájó-fafaragó mesterek munkáit, valamint pásztorkodós játékokban és íjászkodásban is kipróbálhatták magukat.

Ezúton is köszönjük Bodnár Mihálynénak, a Görömbölyi Borbarát Hagyományőrző Egyesületnek, a LAC-HÚS Kft.-nek, Lindiné Ágnesnek, Dr. Simon Miklósnak, Sipos Lászlónak, a Szabadtűzi Lovagrendnek, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Népművészeti Egyesületnek és az egri Zoltán Pincének, hogy felajánlásaikkal, közreműködésükkel tovább emelték az esemény színvonalát.

A rendezvényen készült fotók megtalálhatók a Képtárban.

2015.05.18.

"Tavaszlesen" hírek

Elkészültünk a beérkezett megoldólapok kiértékelésével. A következő forduló a Döntő lesz, melyet 2015. május 28-án rendezünk meg a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet látogatóközpontjában. A megmérettetésre minden iskola legjobb csapata, továbbá az abszolút rangsor szerinti legeredményesebb csapatok kapnak meghívást. Az eredmények és a Döntővel kapcsolatos részletes tudnivalók megtalálhatók a Tavaszlesen vetélkedő oldalán.
Figyelem! A terepi feladat adatlapjainak beküldési határideje: 2015. május 15.!

2015.05.04.

Tavaszi Nagytakarítás és Családi Nap a Föld napja alkalmából

A magyar néphagyományok felidézéseként, valamint a Föld Napjának tiszteletére közös tavaszi környezetszépítgetésre, a szabadban töltött családias hangulatú egész napos rendezvényre invitáltunk minden kedves érdeklődőt Közalapítványunk Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben található látogatóközpontjába. A látogatóközpont és környezetének kicsinosítása mellett jutott idő a lovaskocsikázásra, bemutató gazdaságunk állataival való ismerkedésre, íjászatra, kézműveskedésre és a pásztorjátékok kipróbálására is.

A rendezvényen készült fotók megtalálhatók a Képtárban.

2015.04.27.

Javában folyik a "Tavaszlesen" megoldólapok javítása

illusztr

Hamarosan jelentkezünk az első forduló eredményeivel! Addig is, ez a szép idő remek lehetőséget nyújt a csapatoknak a terepi feladat elkészítésére.

2015.04.09.

Elstartolt a "Tavaszlesen 2015" vetélkedő!

illusztr

Immáron nyolcadik alkalommal indítjuk útjára többfordulós környezetismereti vetélkedősorozatunkat, melyet a Közalapítvány működéséhez kapcsolódó térség iskoláiban hirdetünk meg felső tagozatos diákok számára. Az első fordulót jelentő feladatsor, valamint a vetélkedővel kapcsolatos összes tudnivaló elérhető a bal oldalon található Tavaszlesen vetélkedő menüpont alatt.

Izgalmas ismeretekben-gazdagodást kívánunk, hajrá fiúk, lányok!

2015.02.26.

Megújult honlapunk és változtak elérhetőségeink

illusztr

Szeretettel köszöntjük oldalaink olvasóit megújult honlapunkon! Reméljük, örömüket lelik a mind megjelenésében, mind felépítésében újjászületett weboldalunk felfedezésében, amely a http://tiszatajkozalapitvany.hu címen érhető el a továbbiakban.

A domain-váltás miatt elektronikus levelezési címeink is megváltoztak! Elérhetőségeinket megtalálják a Kapcsolat menüpont alatt.

Kellemes böngészést kívánunk!

Pillanatképek nyárról

békakirályfi a kézben

Feltöltésre kerültek a 2014-es Tavaszlesen Tábor képei. A nyári élményeket felidéző fotók elérhetők a Képtárból.

Fotókiállítás megnyitó

A tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ szeretettel meghívja Önt, barátait és ismerőseit Bodnár Mihály "Tisza virágzása" című fotókiállításának megnyitójára, melynek helyszíne a Városi Kiállítóterem (Tiszaújváros, Barcsay tér 2-4.), időpontja: 2014. szeptember 2., kedd, 17:00 óra.

A vendégeket köszönti Mátyás Zoltán, a Derkovits Kulturális Központ igazgatója, a kiállítást megnyitja dr. Müller Alajos hidrobiológus, a Kieli Egyetem nyugalmazott kutatója. Közreműködnek az Énekszó Baráti Kör tagjai, Váradi József szólóénekkel és Slezák István zongorán. A kiállítás szeptember 23-ig látogatható.

Meghívó letöltése

Egy kuvikcsalád szenzációs története

Májusban egy hatfiókás kuvikfészekaljat hoztak be átmeneti madármenhelyünkre, melyet egy megyaszói szarvasmarhatelep tetőfelújítási munkálatai során mentettek meg az ott dolgozók. A fiókákat kéthetes táplálást és megfigyelést követően szakembereink Alsódobszára szállították repatriálásukra való felkészítésük céljából. Ez a helyszín légvonalban körülbelül 2,5 km-re fekszik a fiókák eredeti megtalálási helyétől.
A kicsiny madarak gondozói egy szép napon váratlan dologra lettek figyelmesek: a fiókák elhelyezését szolgáló volier előtt megjelentek maguk a kuvikfiókák szülei - megtalálták "elveszett" fiókáikat! Folyamatosan megfigyelhetőek voltak a volier előtt, illetve táplálékot kezdtek hordani a kicsik részére. Mikor a gyűrűzést követően ki lett nyitva a volier ajtaja (május 31-én), a kuvikszülők cseppet sem zavartatva magukat szorgosan folytatták a kicsik táplálását a már megszokott helyszínen, innentől már emberi gondoskodásra nem is volt szükség.

És itt még nem ér véget a történet! A pár hete Kiscsécsről beérkezett kuvikbébit közel kéthetes madármenhelyi táplálást követően szintén az alsódobszai helyszínen engedték el a kollégák, amelyet a megfigyelések szerint a fent említett kuvikcsalád sikeresen befogadott! A szülők a korban hozzá hasonló fiókáikkal együtt őt is sajátjukként kezdték táplálni.

A gondozók elmondása szerint még most, júliusban is megfigyelhetőek a ház körül a bagolycsalád tagjai, fiatalok és szülők egyaránt.

Elmarad a kézműves tábor

Sajnálattal értesítjük a Szamárháti Természetismereti és Kézműves Tábor iránt érdeklődőket, hogy a tábor a szükséges számú jelentkezés beérkezésének hiányában idén elmarad.

Megértésüket köszönjük, mindenkinek további kellemes nyarat kívánunk!

Bükki természetismereti gyermektábor ajánló

turazas_kozben

A természetet kedvelő fiatalok figyelmébe ajánljuk az Ökológiai Intézet Alapítványnak a Marcel Loubens Barlangkutató Egyesülettel közösen megrendezésre kerülő természetismereti ifjúsági táborát, amelynek hosszú évek hagyományát követve idén is a Bükk-fennsíkon található Létrás-tető ad otthont. A tábor a természetjáráson alapuló természetismeretet tűzi ki célul - beleértve a barlangok izgalmas világának megismerését is - egy olyan csodálatos helyszínen, mint a vadregényes Bükk-hegység.

A kamasz turnusra (2014. július 7-13., korhatár: 13-18 év) van még néhány szabad hely, aki szívesen részt venne, jelentkezzen mielőbb!

Kedvcsináló fotók a tavalyi táborból...

Részletes tudnivalók és jelentkezés...

Kuvikfióka érkezett az átmeneti madármenhelyünkre

Fészkéből kiesett kuvikfiókát mentett meg egy helyi lakos június 13-án Kiscsécsen. A hölgy a házuktól nem messze az út szélén találta a madarat, amelyre már épp szemet vetettek az arra kóborló kutyák. Munkatársunk a fiókát a közeli madármenhelyre szállította, a madár jelenleg megfigyelés alatt áll.

A kesznyéteni döntőn mérték össze tudásukat a "Tavaszlesők"

2014. június 3-án rendeztük meg "Tavaszlesen 2014" c. környezetismereti vetélkedősorozatunk záró fordulóját. Idén is igyekeztünk izgalmas feladatsort kitalálni a diákoknak, amelyben az előzőekben feldolgozott témákat ismétlő kérdések mellett az év fajaival is foglalkoztunk, valamint a terepi részben madárfészek-felismerés és gyakorlati növényismeret során szerezhettek értékes pontokat a csapatok. A megmérettetésen elért eredmények a "Tavaszlesen" oldalon találhatók.

Főttek a pásztorételek

2014.05.31-én immáron második alkalommal került megrendezésre a Tiszatáj Közalapítvány Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben lévő látogatóközpontjában a Szamárháti Pásztorételfőző Fesztivál. A rendezvény célja a pásztor hagyományok ápolása, emlékezés ezen ősi magyar mesterség művelőire, szerepükre a Magyar Alföld képének kialakításában, és az itt található természetvédelmi értékek megőrzésében.

A viharos szél és hideg ellenére szép számmal jelentek meg fiatalok is a rendezvényen és próbálták ki ügyességüket a nyúlütésben, íjászatban, illetve a karikás ostor használatában. Tudásukat a pásztorélet-ismereti, illetve a természetvédelmi ismereteiket tesztelő totó kitöltésével is lemérhették.
A fődíjat, egy magyar szürke szarvasmarha bika borjút "Sipi kolbász csapata" nyerte el Békéscsabáról. Gratulálunk!

Képek megtekintése...

II. Szamárháti Pásztorételfőző Fesztivál
2014. május 31.

Második alkalommal rendezzük meg Pásztorételfőző Fesztiválunkat a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben található látogatóközpontunkban, Szamárháton.

Jelentkezés és részletes információk...

Tavaszlesen hírek

Elkészültünk az első fordulóra beérkezett Megoldólapok javításával. Idén némiképp módosítani kényszerültünk a vetélkedősorozat menetén, ugyanis az első fordulóban indult csapatok száma – vélhetően az oktatási intézmények megváltozott működtetési viszonyai miatt – nem teszi lehetővé, hogy három fordulóból álló megmérettetést rendezzünk, így a következő állomás maga a Döntő lesz.
A Döntőbe minden iskola legjobb csapata, továbbá az abszolút rangsor szerinti legeredményesebb csapatok kapnak meghívást.

A Döntőt 2014. június 3-án kedden, 9:00 órai kezdettel rendezzük meg a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben található látogatóközpontunkban.

Tovább a "Tavaszlesen" oldalára...

Tavaszi Nagytakarítás és Családi Nap

A magyar néphagyományok felidézéseként, valamint a Föld Napjának tiszteletére közös tavaszi környezetszépítgetésre, a szabadban töltött családias hangulatú egész napos rendezvényre invitálunk minden kedves érdeklődőt. Tovább...

Köszönjük, Doktor úr!

Dr. Fehér József közel 15 évig volt a Tiszatáj Közalapítvány őshonos állatokból álló tenyészeteinek ellátó állatorvosa.
A 80. életéve felé közeledve úgy döntött, hogy a nagylétszámú tenyészetek esetében felhagy a praktizálással, így a munkakapcsolatunk a végéhez ért. A Közalapítvány vezetése bensőséges ünnepségen búcsúzott tőle, és köszönte meg a munkáját.

Tovább a teljes cikkhez...

Indul a "Tavaszlesen 2014" környezetismereti vetélkedősorozat

Idei évben is elindítjuk immáron hagyománnyá vált háromfordulós vetélkedősorozatunkat, amelyet a Közalapítvány működési területéhez kötődő települések iskoláinak 5.-8. évfolyamos diákjai számára hirdetünk meg.
Részletek a Tavaszlesen oldalán.

Környezeti nevelési csapatépítő tréning

A Tiszavasvári Bölcs Baglyok Szögi Lajos Oktatóközpont és a Tiszatáj Közalapítvány együttműködésének keretében a Közalapítvány Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben lévő látogatóközpontjában csapatépítő tréningen vettek részt az oktatóközpont környezeti neveléssel foglalkozó önkéntes segítői. Ennek keretében terepi programot bonyolítottak a tanösvényen, valamint előadásokat tartottak, illetve hallgattak a környezeti nevelés és a természetvédelem témaköreiben.

Boldog Születésnapot, Piroska néni!

Bensőséges ünnepségre került sor a Tiszavasvári Bölcs Baglyok Szögi Lajos Oktatóközpontban, ahol tanítványai, kollégái, barátai köszöntötték az oktatóközpont egyik alapítóját, Közalapítványunk kuratóriumi felügyelőbizottságának tagját, Vértes Imréné Piroska nénit 80. születésnapja alkalmából. Életének meghatározó része a több évtizede itt végzett munka, amit a kezdetek óta töretlen lelkesedéssel folytat a mai napig, sok-sok gyermeket megismertetve a természet csodáival - közben jó erkölcsre, hazaszeretetre, szüleik, tanáraik megbecsülésére nevelve őket.
Jó egészséget, sok örömöt, önzetlen barátot, csillogó szemű tanítványt kívánunk, Piroska!

Újabb szakaszába lép a bajorországi Kloster Benediktbeuern és a Tiszatáj Közalapítvány közötti együttműködés

A Szaléziánus Rendnek a bajorországi Benediktbeuernben lévő kolostora „Zentrum für Umwelt und Kultur” néven környezeti és kulturális nevelési központot működtet. Ennek tevékenysége nagyfokú hasonlóságot mutat a Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítványéval. A két szervezet évek óta tartó együttműködésének keretében a Közalapítvány kuratóriumi tagjainak egy része és a Közalapítvány védnöke munkalátogatást tettek a kolostorban.

Tovább a teljes cikkhez...

Facebook
Kövess minket!
Honlapunk látogatóinak száma
2011.03.04. óta:
látogatók száma