Üdvözöljük a Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítvány honlapján!

Átmeneti madármenhely vadonélő sérült, beteg madarak ellátására, mentésére

Sérülten vagy betegen talált ragadozó- és gázlómadarak bejelentése: 0036 30 9982178


serult_gyongybagoly gyogyulo_egereszolyv

A modern kor emberi vívmányai sok esetben sajnos az élővilág, így a nagyobb testű védett madaraink számára jelentős veszélyforrást jelentenek (pl. villamosenergia-hálózat, közlekedés). Az ilyen eredetű sérüléseibe a szerencsétlenül járt egyed gyakran bele is pusztul.

elutott_erdei_fulesbagoly

Sok esetben azonban megmenthető lenne egy sérült vagy beteg állat élete, ha idejében gyógykezelésben részesülne. E nemes cél érdekében a ragadozómadár-védelemben nagy múltú tapasztalattal rendelkező Bereczky István elhatározta, hogy párjával létrehoz egy átmeneti madármenhelyet Sajóhídvégen, ahol a környéken talált vadonélő sérült, beteg ragadozó madarakat elsősegélyben részesítik, a legyengült madarak számára átmeneti otthont biztosítanak mindaddig, míg meg nem erősödnek és szabadon nem engedhetők, illetve komolyabb állatgyógyászati beavatkozások szükségessége esetén stabilizálják a behozott madarak állapotát, hogy aztán biztonságosan el lehessen szállítani őket a legközelebbi madárkórházba.

A madármenhely megépítéséhez a Tiszatáj Közalapítvány forrást biztosított, és működéséhez 1996-tól 2017-ig anyagilag is hozzájárult. A madarak mentésében, ellátásában Bereczky István fia, Bereczky Attila Szilveszter is a kezdetektől aktívan részt vett, édesapja halálát követően pedig ő maga viszi tovább a mentési, menhelyi tevékenységet, immáron Alsódobszán.

A Bereczky-család áldozatos munkájának köszönhetően a menhely megalakulása óta a meggyógyult és természetes élőhelyére visszatérhetett madarak száma 2013-ban már a százat is meghaladta. Az átmeneti madármenhelyre 1996 és 2013 között bekerült madarakkal kapcsolatos adatok összefoglalását ebben a táblázatban tekintheti meg. A sérült, beteg madarak elsősorban a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságok működési területéről érkeztek/érkeznek a menhelyre. Amennyiben szükséges, további kezelésre a Hortobágyi Madárkórházba szállítják őket.

Sérülten vagy betegen talált ragadozó- és gázlómadarak bejelentése: 0036 30 9982178

Eu_logo BeNatur_logo