Üdvözöljük a Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítvány honlapján!

Üdvözlünk a Tavaszlesen oldalán!

A "Tavaszlesen 2022" letölthető dokumentumai:

TudnivalókFeladatokEgyéb MegoldókulcsEredmények
1.forduló Tájékoztató Feladatsor
Megoldólap

Terepi feladat leírása
Terepi adatlap (pdf)
Terepi adatlap (doc)
Plakát
2.forduló (Döntő) Iskolai tájékoztató Feladatsor Népdalgyűjtő lap

Népdalgyűjtő lap (szerkeszthető)

Hogyan töltöm le a dokumentumokat?

 • Az egér JOBB gombjával kattintok a letöltendő fájlra, majd az előjövő menüből kiválasztom a "Hivatkozás mentése más néven" menüpontot vagy a "Cél mentése más néven" menüpontot. Az ezt követően megnyíló ablakban pedig kiválasztom, hova szeretném elmenteni a fájlt (pl. a saját számítógépem C: meghajtójára, vagy egy pendrive-ra).
 • Türelmesen várok, hogy befejeződjön a letöltés, hiszen nagyobb méretű fájlokról van szó.
 • A letöltött .DOC-fájlokat a Microsoft Word szövegszerkesztővel tudom megnyitni és szerkeszteni, a .PDF-fájlokat Acrobat Reader olvasóprogram segítségével tudom megnyitni.

Ha nem vagy biztos benne, hogy a böngésződ az oldal legfrissebb változatát mutatja, kattints a böngésző Frissítés gombjára!

Legfrissebb hírek

A "Tavaszlesen 2022" eseményei befejeződtek. Mindenkinek kellemes nyárvégét, őszt és telet kívánunk! :)

A döntős eredményük alapján meghívott fiatalok számára a "Tavaszlesen" jutalomtábort augusztusban rendeztük meg, amelynek szakmai vezetői Petrilla Enikő és Petrilla Attila környezeti nevelők voltak. A résztvevők elhelyezését Közalapítványunk kesznyéteni látogatóközpontjában biztosítottuk.

A tábori programok során a fiatalok szinte észrevétlenül is rengeteg gyakorlati ismerettel gazdagodhattak olyan témákban, mint például természetismeret, természetvédelem, régi hagyományos pásztorkodás, pásztorélet, miközben természetvédelmi közalapítványunk tevékenységeivel és bemutató gazdaságával is megismerkedhettek.

Az informális tanulás mellett természetesen jutott idő a kikapcsolódásra, játékra és egymás megismerésére is. Két lelkes önkéntesünk, Berecz Antónia és Virágh Márk segítő közreműködése és az általuk összeállított izgalmas és vidám feladatok, csapatjátékok is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a különböző településekről érkezett diákok hamar összebarátkoztak, és remek csapattá kovácsolódtak össze.

A tábor ideje alatt egy buszos kirándulás keretében a hortobágyi pusztával, a híres Mátai Ménessel, a Hortobágyi Madárkórház munkájával és pácienseivel, valamint a Pusztai Állatpark őshonos háziállataival is megismerkedhettek a gyerekek. A kirándulás megvalósításában szakmai partnerünk, a Madárkórház és a hortobágyi kollégák jelentős támogatást nyújtottak.

A Döntőnek - amelyet 2022. június 9-én rendeztünk meg - ezúttal is a Szamárháti Látogatóközpont adott otthont. A korábbi évekből már jól ismert játékvezetőink, Dr. Legány András Bandi bácsi és Vértes Imréné Piroska néni jóvoltából ismét játékos, vidám hangulatban telhetett a záró forduló, amelyen 20 kétfős csapat mérte össze tudását. A feladatsor rejtegetett néhol furfangos vagy elgondolkodtató kérdéseket is, a legfőbb célunk azonban mindezzel - a csapatok felkészültségének összemérése mellett - mindig is a játékos formában történő tudásátadás.

Az előre megadott témakörökre épülő vetélkedés 10 feladatból állt, valamint a korábban beküldött "Morfológiai párvadászat"-ra kapott pontokat is beszámítottuk az eredménybe. A Döntőn a maximálisan elérhető pontszám 357 volt, az elért eredmények, valamint a feladatsor és a megoldókulcs letölthető a dokumentumok fenti táblázatából.

A Döntőn legeredményesebben szereplő nyolc csapat meghívást nyert a nyári "Tavaszlesen"-jutalomtáborba, a többi csapat pedig a Meike Bosch: Falevelek életnagyságban, illetve a Bernáth István: Nemzeti parkjaink c. könyv egy-egy példányával gazdagodhatott. Ezenkívül a döntősöket megajándékoztuk egyedi kitűzővel, oklevéllel, egy-egy praktikus vászonhátizsákkal, kiadványokkal, valamint a Természetbúvár Alapítvány felajánlása jóvoltából a Természetbúvár magazin egy-egy példányával is.

A Döntőn a legjobb eredményt elérő csapat iskoláját megillető "Tavaszlesen"-vándorserleget a Tiszadadai Holló László Általános Iskola szerezte meg az első helyen végzett Bálint Zsanett (8.oszt.) és Szántai Kinga (8.oszt.) alkotta "Tiszavirág" csapat kiváló szereplése révén - felkészítő tanáruk Sady Sándor András.

Reméljük, mindenki vidám élményekkel tért haza a megmérettetésről, és talán ahhoz is hozzájárulhattunk, hogy a vetélkedő témakörei révén a résztvevő fiatalok felfedezzék, hogy természeti környezetünk és kultúránk milyen sok kincset rejt.

Gratulálunk és természeti élményekben gazdag, kellemes nyarat kívánunk minden csapatnak és pedagógusnak!

Az első forduló eredményei és a továbbjutás

Elkészültünk az első forduló értékelésével, melyen maximálisan 363 pontot lehetett elérni.

A vetélkedőnk célkitűzése értelmében az első forduló egyben egy iskolánkénti megversenyeztetés is, így a Döntőbe meghívást nyer minden iskola legtöbb pontot szerzett csapata, amennyiben teljesítette a Döntőn való részvétel minden feltételét (azaz beküldték határidőre a Terepi feladatot is). Ezen felül az abszolút rangsor szerinti legeredményesebb csapatoknak ajánljuk fel a részvételi lehetőséget a Döntőn, a korábbi években kialakult hagyományok alapján a 18 résztvevő csapatban maximalizált keret kitöltése erejéig.

Az idei év viszont több szempontból is különleges. Nemcsak azért, mert tulajdonképpen jubileumi, hiszen a 2007-ben megújított vetélkedősorozatunknak idén a tizenötödik évadját rendezzük meg, hanem azért is, mert az előző két évben - vélhetően a járványhelyzet okán - megcsappant részvételi arány az idén újra visszatért a korábbi években jellemzőhöz: az első fordulón 41 csapat vett részt 14 település 15 iskolájából!

Nagy örömünkre szolgál ez a fellendült részvételi kedv, mindemellett azt tapasztaltuk, hogy az első fordulóban sok esetben csupán 1-2 pont különbség volt a csapatok elért eredményei között, ezért úgy döntöttünk, hogy az abszolút rangsor alapján meghívott csapatok számát ebben az évben kivételesen egy kicsit megnöveljük, így összesen 25 kiválasztott csapatnak ajánljuk fel a részvételi lehetőséget a Döntőn.

Az iskolai értesítő, az eredmények a Döntőbe meghívást nyert csapatokkal, valamint az első forduló megoldókulcsa letölthető a fenti táblázatból.

Az első fordulóban elért eredményekről és a továbbjutásról postai levélben is kiértesítjük az iskolákat.

A Döntő időpontja és helyszíne:

A Döntő 2022. június 9-én, csütörtökön 9 óra 30 perckor veszi kezdetét a Tiszatáj Közalapítvány Szamárháti Látogatóközpontjában. Kérjük, hogy a csapatok 15 perccel hamarabb érkezzenek meg a helyszínre, hogy pontosan tartani tudjuk a kezdést! A helyszín Kesznyéten település külterületén, a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben fekvő Szamárháti-tanyán található, a megközelítésben segítséget nyújt a honlapunkon található térkép.

A fentiekben leírtak miatt idén várhatóan az eddigiekben megszokottakhoz képest jóval több résztvevő csapat lesz jelen a Döntőn, így a kísérő pedagógusok nagy részét valószínűleg nem fogjuk tudni hellyel kínálni ugyanabban a teremben, mint ahol a vetélkedő zajlik. Megértésüket köszönjük!

A meghívást nyert csapatok Döntőn való részvételének feltételei:

 • A csapat részt vett a "Tavaszlesen 2022" első fordulóján;
 • A csapat beküldte a terepi feladatként elkészített Növényalaktani pár-vadászat megoldását;
 • A csapat elhozza kitöltve a Népdalgyűjtő lapot (leírását lásd lentebb!) és leadja a helyszínen a Döntő kezdete előtt;
 • valamint a csapat vállalja a Döntőn való jelenlétet és részvételüket megerősítik 2022.05.11-ig e-mailben (tiszatajkozalapitvany@gmail.com) vagy telefonon (30/324 7797) az alábbi adatok megadásával:
  -csapatnév, és a csapattagok neve;
  -település neve;
  -az iskola neve;
  -a felkészítő/kapcsolattartó pedagógus neve.

A Döntőre - a résztvevők védelme érdekében - kérjük, hogy csak fertőző betegséggel nem érintett (közösségre veszélyt nem jelentő) egészségi állapotú diákok és kísérőtanárok érkezzenek, köszönjük ebben megértésüket és együttműködésüket!

Kérjük a kapcsolattartó pedagógust, amennyiben időközben kiderül, hogy valamely csapat mégsem tud részt venni a Döntőn, erről haladéktalanul tájékoztatni szíveskedjék, hogy tudjuk, hány résztvevőre számíthatunk!

A csapatok terepi feladatait a második fordulóig kiértékeljük, amelynek eredménye bele fog számítani a Döntőn szerezhető pontszámba.

Miből készüljenek a csapatok a Döntőre?

Mit hozzanak a csapatok a Döntőre?

 • A kitöltött Népdalgyűjtő lapot;
 • Tollat;
 • A Döntőn a csapatok számítsanak terepi feladatokra is, amelyeket esős időben is megtartunk, ezért ennek megfelelő öltözetben és lábbeliben jöjjenek a diákok!
 • Poharat vagy innivalót.

A vetélkedés a délutáni órákig is elhúzódhat, a rendezvény befejezésének pontos időpontját nehéz előre megadni. A Döntőn minden résztvevőt meghívunk egy ebédre.

Hasznos információ az utazáshoz

A Sajó és Tisza áradásakor és magas vízállásakor általában szüneteltetik a kompok közlekedését, valamint árvíz esetén lezárásra kerül a Tiszaújváros(-Sajóörös) és Kesznyéten közötti műút is. Az indulást megelőzően mindenképp ajánlott tájékozódni az útvonalak járhatóságáról az illetékes közútkezelőnél (telefon: 46/819381).

Eredményes felkészülést kívánunk! Találkozunk a Döntőn!

Javítva az Elektronikus megoldólap az 1. feladatnál

Az Elektronikus megoldólapon az 1. feladat (A gémeskút) harmadik részében hiányzott a 10. és 11. képhez a válaszadási lehetőség, amelyet 2022.03.28-án kijavítottunk. Elnézést kérünk a hibáért!

Azok a csapatok, akik már a javítás előtt beküldték a kitöltött Elektronikus megoldólapjukat, írják meg e-mailben a két hiányzó megoldást, tehát az 1. feladatban a 10-es és a 11-es képhez tartozó betűjelet, a csapatnevük és az iskolájuk településének megadásával, így ők is megszerezhetik a jó válaszokért járó pontokat.

Indul a "Tavaszlesen 2022"!

Az első fordulót - hasonlóan a korábbi évekhez - "beküldős" formában rendezzük meg.

Kérjük, hogy az indulni kívánó csapatok mindenekelőtt a bal oldali menüpontban található "Jelentkezés" gombra kattintva regisztrálják be magukat.

A vetélkedővel kapcsolatos minden további részlet megtalálható a fenti táblázatból letölthető tájékoztató levélből.

Az első forduló feladatsora, a papíralapú megoldólap, valamint a Terepi feladat letölthetők a fenti táblázatból.

A nemrégiben bevezetett Elektronikus megoldólap felülete ismét rendelkezésre áll, arra buzdítunk mindenkit, hogy használja bátran. Elérése: ezen oldal bal oldalán található menüben az "Elektronikus megoldólap" pontra kattintva, vagy a fenti táblázatból.

Ha bármilyen nehézség vagy probléma adódna az első forduló megoldásának beküldését illetően, kérjük, értesítsenek minket a tavaszlesen@tiszatajkozalapitvany.hu címen vagy telefonon (30-3247797).

Az első forduló beküldési határideje: 2022. április 5.
A Terepi feladat leírása és a hozzá kapcsolódó feladatlap szintén letölthető a fenti táblázatból, amelynek beküldési határideje: 2022. április 20.

Jó munkát, izgalmas ismeretekben-gazdagodást kívánunk! :)

A vetélkedősorozat célja

A vetélkedősorozat célja, hogy a gyerekek, fiatalok "közelebb kerüljenek" környezetükhöz, megismerkedjenek régiónk természeti értékeivel, lakóhelyük ősi paraszti gazdálkodási hagyományaival, és tudatosodjon bennük környezetünk védelmének fontossága.

Emellett segítséget szeretnénk nyújtani a pedagógusoknak diákjaik motiválásában, környezeti kultúránk és természeti értékeink izgalmas világának kötelező tananyagon túli megismertetésében.

A Tiszatáj Közalapítvány tevékenységéhez kapcsolódó Tisza menti régiót, amelyben a játékos megmérettetést meghirdetjük, nagy arányban vidéki jellegű települések, községek alkotják, ezáltal támogatni tudjuk a városi oktatási intézményekhez képest szerényebb lehetőségekkel rendelkező vidéki iskolák tehetséges diákjait is, akiknek a vetélkedősorozatba bekapcsolódva alkalmuk nyílhat a versenyzésre és tehetségük megcsillogtatására.

A vetélkedősorozat menete

A vetélkedősorozatot a Közalapítványunk tevékenységi területéhez kötődő alább felsorolt 42 település iskolái számára hirdetjük meg (lásd a listát a lap alján), de örömmel vesszük, ha egyéb települések iskolái is érdeklődnek és szívesen bekapcsolódnának a megmérettetésbe! Ez esetben kérjük, először vegyék fel velünk a kapcsolatot a tavaszlesen@tiszatajkozalapitvany.hu címen!
5-8. évfolyamos diákok 2 fős csapatokban, két fordulón keresztül mérik össze tudásukat.

A feladatsor mellett minden évben kiírunk a gyerekek számára egy terepi feladatot is, mely során a résztvevő csapatok a lakókörnyezetükben, kint a szabadban végeznek megfigyeléseket adott szempontok szerint. Ennek a feladatnak a megoldását elektronikusan kell eljuttatni az arra kiírt határidőig. A szükséges adatlap és a részletes információk a terepi feladattal kapcsolatban szintén letölthetők a fenti táblázatból.
A beküldött munkák értékes pontokat fognak jelenteni a csapatoknak a záró forduló eredményében.

Jellemzően az első fordulón legtöbb pontot elért csapato(ka)t hívjuk meg minden benevezett iskolából a Döntőbe, ahol versenybe szállhatnak a főnyereményért. A Döntő időpontját, valamint annak lebonyolítási formáját az előző évekhez hasonlóan a járványhelyzet, valamint a vetélkedőre benevezett csapatok számának függvényében határozzuk meg.

És hogy mi is a főnyeremény?

Az eddigi hagyomány szerint a döntőn legeredményesebben szereplő legjobb csapatok egy nyári természetbúvár táborozáson vehetnek részt, ahol a diákok a kirándulások, a kikapcsolódás és a más-más iskolákból érkezett diákokkal való megismerkedés mellett sok gyakorlati ismerettel is gazdagodhatnak a természetvédelem terén, bepillantást nyerhetnek az agrár-környezetgazdálkodásba, valamint testközelben ismerkedhetnek meg a magyar ősi háziállatfajtákkal és bemutató gazdaságunk tevékenységeivel.
Amennyiben a járványügyi helyzet vagy az induló csapatok alacsony száma nem tenné lehetővé a tábor megvalósítását, egyéb értékes ajándékkal jutalmazzuk a legeredményesebben szereplő csapatokat.

Részt vehetnek az alábbi települések iskolái:

 • Ároktő
 • Borsodivánka
 • Bőcs
 • Csobaj
 • Egyek
 • Gelej
 • Kesznyéten
 • Mezőberény
 • Mezőcsát
 • Mezőkeresztes
 • Mezőkövesd
 • Mezőnagymihály
 • Polgár
 • Prügy
 • Rakamaz
 • Sajószöged
 • Szentistván
 • Szerencs
 • Taktabáj
 • Taktaharkány
 • Taktakenéz
 • Taktaszada
 • Tarcal
 • Tenk
 • Tiszabábolna
 • Tiszacsege
 • Tiszadada
 • Tiszadob
 • Tiszadorogma
 • Tiszaeszlár
 • Tiszagyulaháza
 • Tiszakeszi
 • Tiszaladány
 • Tiszalök
 • Tiszalúc
 • Tiszanagyfalu
 • Tiszapalkonya
 • Tiszatarján
 • Tiszaújváros
 • Tiszavasvári
 • Tokaj
 • Újszentmargita
 • Újtikos

Részt szeretnénk venni a társammal a vetélkedőn, mit tegyünk?

 1. Ha a fenti települések valamelyikén jártok iskolába (mindketten ugyanabba), vegyétek fel a kapcsolatot azzal a tanárral, aki a Tavaszlesen vetélkedővel foglalkozik az iskolában, ő lesz a felkészítő tanárotok. A részt vevő iskolák postán is megkapják a vetélkedősorozattal kapcsolatos tájékoztatót.
 2. Amennyiben iskolátok települése nem szerepel a listán, de szívesen részt vennétek a megmérettetésen, vegyétek fel velünk a kapcsolatot!
 3. Ha elindul az aktuális évi vetélkedő, ennek az oldalnak a bal felső sarkában megjelenik a Jelentkezés! gomb, amelyre kattintva minden csapat ki tudja tölteni a jelentkezési űrlapot;
 4. A Feladatsort a fenti táblázatból lehet letölteni. (Célszerű lehet színes nyomtatóval kinyomtatni, de a számítógépről is tanulmányozhatjátok a feladatokat.);
 5. Ha elektronikusan szeretnétek beküldeni a megoldásaitokat, a Tavaszlesen oldal baloldali menüjében kattintsatok az Elektronikus megoldólap pontra, majd a megnyíló oldalon fel tudjátok vinni a megoldásokat a papíralapú megoldólap tartalmával hasonló felépítésben;
  Ha postán szeretnétek beküldeni a megoldásaitokat, töltsétek le a fenti táblázatból a Megoldólapot. Ebbe írjátok a jó válaszokat, és ezt postázzátok a fent megadott címre!
  Ügyeljetek rá, hogy a megadott határidőn belül készítsétek el a feladatsor összes feladatának megoldását!
 6. Célszerű a Terepi feladat leírását is letölteni már az elején, hogy tudjátok, pontosan miről is van szó, és természetesen már annak a megoldását is elkezdhetitek a letöltést követően.
 7. Kísérjétek figyelemmel a Tavaszlesen híreit a további fordulókkal és a továbbjutással kapcsolatban!
 8. Közben folytassátok a terepi feladat megoldását is, és ha készen vagytok vele, küldjétek be a leírásban található módon a megadott határidőig.