Üdvözöljük a Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítvány honlapján!

Fecskehelyzet az országban és nálunk

Több helyről halljuk az aggódó jelzéseket, hogy "évről-évre csökken a fecskék száma", "nem jöttek vissza a madaraink". Ami sajnos országos méretekben igaz. Az állatot tartó gazdaságok, különösen a háztáji gazdaságok számának csökkenése, a vándorlási útvonalon leselkedő gyilkos csapdák, a telelő helyeken a mezőgazdasági termelés intenzívvé válása mind-mind ebbe az irányba hatnak. Sajnos gyakori a fészkelő helyül szolgáló épületeken a fészekrakást akadályozó, a madarakat riasztó eszközök elhelyezése, és előfordul a fészkek leverése is, reméljük csak akkor, amikor azokat éppen nem használják lakóik.

Örömmel közöljük, hogy a Tiszatáj Közalapítvány Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben lévő látogatóközpontjában és agrár-környezetgazdálkodási mintagazdaságában az országos trenddel szemben az ott megtelepedett nagy létszámú fecskepopuláció jól érzi magát, és évről-évre nő a fészkelő párok száma!

Az istállóépületekben a füsti fecskék költenek, 2016-ban 38 lakott fészket tartottunk számon. A Látogatóközpont épületeinek főleg a tornácait kedvelik a molnárfecskék, de az ereszek alatt is láthatók fészkeik. Az így megtelepedett molnárfecskék 58 fészekben költöttek sikeresen.
A sikeres megtelepedés és költés céljából "légifolyosót" biztosítunk az istállókba a költési szezon ideje alatt a füsti fecskék számára az ajtók és ablakok egy részének folyamatos nyitva tartásával.
Mindkét fecskefaj számára próbálkoztunk a kereskedelemben kapható műfészkek kihelyezésével. Azt figyeltük meg, hogy a füsti fecskék rátartian hanyagolták azokat, míg a molnárfecskék a műfészket fedő deszkalapot alapnak használva építették fészküket.

A legnagyobb segítséget az aszályos április végi, május eleji időszakban a folyamatosan sárral teli tálca kihelyezésével, illetve locsolt földdel tudtuk nyújtani. Innen szorgalmasan hordták a sarat a fészkek építéséhez.

A tornácon lévő fészkek alá "fecskepelenkát" helyezve óvtuk magunkat, és a Látogatóközpontba érkező vendégeket a szaporán hulló apró "bombáktól".

Sarat gyűjtő molnárfecskék és a tornác fészkei alá elhelyezett fecskepelenkák

Az egyébként vizes élőhelyekben gazdag, és így szúnyogot, bögölyt bőven termő környék ellenére lakótársainknak hála, ezen kellemetlen rovarok száma az elviselhetőre csökkent. Fecskéink nyüzsgése, csivitelése pedig kiváló stresszoldónak bizonyult mind vendégeink, mind a mi számunkra!

Leszakadt fecskefészek pótlása

Villanydróton gyülekezők