Üdvözöljük a Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítvány honlapján!

Archívum

Ezen az oldalon korábbi híreink között böngészhet.

2013

"Tavaszlesen" döntő

2013. június 4-én zárult idei Tavaszlesen vetélkedősorozatunk. A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben található látogatóközpontunkban megrendezett megmérettetésen szép számmal kaptak gyakorlati feladatokat is a versenyzők. A tíz legjobb eredményt elért csapat meghívást nyert a nyári jutalomtáborba, de a többieknek is értékes, egyben hasznos ajándékokkal kedveskedtünk: A. Gutjahr Madárvendégek a kertben c. könyvének, illetve David Attenborough Élet a növények között c. dvd-jének egy-egy példányával térhettek haza a versenyzők. A Tavaszlesen-vándorserleget - a vetélkedősorozat történetében mindezidáig egyedülálló módon - az előző év első helyezettjével azonos páros, a Fiák Lilla és Szakos Fanni alkotta Tündérbugyogók csapat nyerte el a tokaji II.Rákóczi Ferenc Alapfokú Nevelési-Oktatási Intézmény számára.

Az eredmények és a feladatsor megtalálhatók a Tavaszlesen oldalán. Gratulálunk minden kedves résztvevőnek!

"Tavaszlesen" vetélkedősorozatunk harmadik fordulójához érkezik

A két helyszínen, Tiszaújvárosban és Tiszalökön megrendezett második fordulóból 10-10 csapat jutott tovább a Döntőbe, amelynek helyszíne idén is a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben található látogatóközpontunk lesz, a megmérettetésre 2013. június 4-én kerül sor. Az Elődöntők eredményei, feladatsora, megoldókulcsa, valamint a Döntővel kapcsolatos további tudnivalók megtalálhatók a Tavaszlesen oldalán.

Tavaszlesen hírek

Megszülettek a "Tavaszlesen 2013" vetélkedő első fordulójának eredményei. A második forduló május 7-én és 8-án kerül megrendezésre, két helyszínen. Az eredményekhez és a tudnivalók a Tavaszlesen oldalán találhatók.

Pásztorételfőző Fesztivál és Pásztortalálkozó

2013. április 27. Részletek és jelentkezés...

Tavaszi Nagytakarítás és Családi Nap - 2013. április 20.

A magyar néphagyományok felidézéseként, valamint a Föld Napjának tiszteletére közös tavaszi környezetszépítgetésre, a szabadban töltött családias hangulatú egész napos rendezvényre invitálunk minden kedves érdeklődőt. Részletek és jelentkezés...

Indul a Tavaszlesen 2013 c. környezetismereti vetélkedősorozatunk

Felkerültek a tudnivalók és a feladatok a Tavaszlesen menüpont alá. Az első forduló beküldési határideje: 2013. ápr. 8.

2012

Közös akció a fás növényzettel benőtt rétek helyreállításáért

biobalazo

Gépbemutatóval egybekötött terepi projektismertetőt rendeztek az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Tisza hullámtéri területén, ahol mind az érdeklődő helyi gazdálkodók, mind a meghívott vízügyi igazgatóságok szakemberei megismerhették Közalapítványunk hullámtéri rétek élőhelykezelésével kapcsolatos eddigi tapasztalatait, eredményeit, valamint a nemrégiben indított, ártéri rétek helyreállítására irányuló KEOP projektünk (KEOP-3.1.2/2F/09-11-2011-0002) célkitűzéseit és tartalmi elemeit, továbbá megnézhették, hogy az Ost-Brücke Kft., a Bionova Hungary Kft. és a Kuhn cégcsoport fásszárú növényzet eltávolítására kifejlesztett munkagépei hogyan birkóznak meg a gyakorlatban a hullámtéri réteken az utóbbi két évtizedben agresszíven betelepült és terjeszkedő nem kívánatos növényzettel (pl. gyalogakác, zöld juhar, amerikai kőris). E területek érdekes hasznosítási lehetőségét veti fel a rendezvényen szintén bemutatott speciális bálázógép, mely képes a terület tisztítása során keletkező faaprítékból bálák készítésére, hiszen e bálák a biomassza tüzelésű technológiák széles körében energianyerésre felhasználhatók. Tovább a teljes cikkhez és a gépbemutatón készült képekhez...

Sajtótájékoztatót tartottunk frissen indult, európai finanszírozási forrásokkal megvalósuló projektjeinkről a kesznyéteni látogatóközpontban

2012. november 8-án rendeztük meg "A Tiszatáj Közalapítvány Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben lévő ártéri rétjeinek és a Baskó lévő hegyi rétjeinek a rehabilitációja" c. KEOP projekt II. ütemének (KEOP-3.1.2/2F/09-11-2011-0002) nyitórendezvényét, valamint a Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott "Táji értékeken alapuló fenntartható turizmus fejlesztése" c. projekt körzeti tájékoztatóját, melyben Közalapítványunk konzorciumi tagként vesz részt. Az eseményen a projektek menedzserei, a partnerszervezetek, valamint a térség több médiatársasága is képviseltette magát. A résztvevőknek a szakmai előadásokat és megbeszéléseket követő lovaskocsis terepi bejárás során testközelben is lehetőségük nyílt a környék természeti értékeivel való ismerkedésre.

Beindult az idei Tisza-virágzás!

A Tisza Közalapítványunk működési területén lévő szakaszán 2012. június 20-25. között várható a kérészek tömeges rajzása, a "Tisza-virágzás". Kedvcsinálónak ajánljuk Bodnár Mihály fotókiállítását, amely honlapunkon digitálisan is elérhető, és ha ideje engedi, keresse fel a délutáni órákban a Tisza partját, hogy Ön is gyönyörködhessen ezen természeti csodában!

A Hegyalja Fesztiválon jártunk

hegyalja2012

Közalapítványunk 2012 nyarán is jelen volt a régió legjelentősebb, elsősorban a fiatalokat megszólító környezetvédelmi és kulturális rendezvényén, a Hegyalja Fesztiválon. A civil színpadon a jelenlévő többi szervezettel közösen alkalmunk volt egy kötetlen kerekasztal-beszélgetés keretében is bemutatni közalapítványunkat, valamint megvitatni a hallgatóság által felvetett kérdéseket.
Pavilonunkban idén is a játékos ismeretátadásra, és az ebből eredő gondolatébresztésre, szemléletformálásra helyeztük a hangsúlyt. Mind a már bevált, mind pedig az újonnan kitalált jákékaink, foglalkozásaink - amellett, hogy színesítették a fesztivál programját - remek eszközök arra, hogy kommunikációt indítsunk a fesztivállátogató fiatalokkal a természetvédelmi, környezethasználati témákról.

Új gazdára lelt a "Tavaszlesen"-vándorserleg

Június 1-jén rendeztük meg a háromfordulós környezetismereti vetélkedősorozat döntőjét. A serleg a tavalyi győztes tiszalúci iskolától idén a tokaji általános iskolához vándorolt a Fagyöngyök csapat jóvoltából. Az ingyenes táborozást elnyert első 10 csapattal Tiszacsege, Tiszalúc, Tiszapalkonya és Tokaj iskolái büszkélkedhetnek.

Mi már tettünk a magyar föld védelméért, és most üdvözöljük a Kisgazdák kezdeményezését

A rendszerváltás körüli években az volt tapasztalható, hogy a termőföld valódi értékét nem ismerő, az ahhoz való kötődéssel nem rendelkező honfitársaink „fillérekért” dobták oda a földtulajdonukat, vagy az annak megszerzését lehetővé tevő kárpótlási jegyeiket az első vevőnek. A termőföldről szóló törvény 1994-ben történt hatályba lépéséig a vevő lehetett gazdasági társaság, de akár külföldi magánszemély is. Például az évek óta visszajáró külföldi vadászkompániák, illetve a velük együttműködő magyar partnereik ritka, védett madarak élőhelyéül is szolgáló vizes élőhelyek tulajdonjogát próbálták megszerezni, abban bízva, hogy ott vadkacsa tenyészetet tudnak a jövőben létesíteni, üzemeltetni. Nyugat-európai farmerek gazdaságokat alapítottak, és úgy gondolták, hogy a nyugaton már létező szigorú környezet- és természetvédelmi előírásokkal szemben a szocialista mezőgazdasági nagyüzemekre korábban jellemző paraméterekkel tudnak majd nálunk gazdálkodni. Tovább...

Tavaszlesen hírek: Döntő június 1-jén

Lezajlottak az Elődöntők, mindkét helyszínen remekül felkészült csapatokkal találkozhattunk, ezúton is gratulálunk minden párosnak a hősies helytállásért és kitartásért az olykor korántsem könnyű feladatok megoldásában!

Tavaszi Családi Napot tartottunk a Föld napja alkalmából

A Föld napjának tiszteletére közös környezetszépítgetésre, a szabadban töltött családias hangulatú egész napos rendezvényre invitáltunk kicsiket és nagyokat a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet látogatóközpontjában április 21-én.

Tavaszlesen hírek: Elődöntő április 24-én és 25-én

Idén Tiszaújvárosban és Tiszalökön rendezzük meg a területi elődöntőket, amelyre az első forduló eredményei alapján az iskolák legjobb csapatait hívjuk meg.

2012-ben is útjára indul a "Tavaszlesen" környezetismereti vetélkedősorozat

Idén immáron ötödik alkalommal startol a Tavaszlesen. A Tokaj és Egyek közötti Tisza menti térség iskolái a napokban kapják meg a vetélkedősorozatra felhívó levelünket. A vetélkedőre 5.-8. évfolyamos tanulók nevezhetnek kétfős csapatokban. Az első forduló beküldési határideje: 2012.03.31.

2012 januárjában kihelyezett tanszékévé avatta Közalapítványunkat

t_docensse_avatas

A Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Karával kötött együttműködési megállapodás keretében a jövőben közös kutatási projekteket dolgozunk ki és valósítunk meg, emellett a kapcsolódó képzési kurzusok tanulmányi kirándulásai és terepgyakorlatai számára helyszínt biztosítunk és segítjük azok szakmai lebonyolítását. Az együttműködés során a fiatal mérnökjelölteknek lehetősége nyílik arra is, hogy szervezetünknél válasszanak diplomatémát, külső konzulenst és gyakorlati helyet. A szakmai együttműködés elismeréseként a DE-GVK Tanácsa január 20-án ünnepélyes keretek közt Dr. Legány Andrásnak, a létrehozott kihelyezett tanszék vezetőjének - egyben Alapítványunk kuratóriumi elnökének - a tiszteletbeli docens kitüntető címet adományozta.

2011

Honlapunk minden kedves látogatójának Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Esztendőt kívánunk!

A Tigáz Zrt. 200.000 Ft-tal támogatja Közalapítványunkat

Idén az "Önkéntesség Európai Évét" ünnepeljük, melynek apropóján a Tigáz Tiszántúli Gázszolgáltató Részvénytársaság az ősz folyamán fotópályázatot hirdetett. A pályázat során a különböző non-profit szervezetek munkájába bekapcsolódó önkéntesek által végzett építő, szépítő, segítő tevékenységet megörökítő fotókkal lehetett jelentkezni. A legjobb képeket beküldők egy-egy ilyen non-profit szervezetet jelölhettek meg kedvezményezettként, amelynek további sikeres munkájához anyagi támogatással is hozzá kívánt járulni a Részvénytársaság. A pályázatra benyújtott szebbnél szebb fotók közül a zsűri döntése értelmében a harmadik helyezést elért fotó készítője a Tiszatáj Közalapítványt jelölte meg kedvezményezettként. Köszönjük szépen a bizalmat, és további lelkes önkénteskedést kívánunk!

Önkéntesek jelentkezését várjuk

Együttműködési megállapodásunk értelmében Közalapítványunk közreműködik az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság által kezdeményezett, "A Takta-övcsatorna természetvédelmi célú rehabilitációja Kesznyéten és Tiszalúc között" c. KEOP projekt keretében megvalósuló kotrási munkálatok során partra kerülő állatok (halak, kétéltűek) mentésében. Ehhez az akcióhoz várjuk önkéntesek jelentkezését. Részletek...

Kuli Sándor Fogathajtó Emlékversenyt rendeztek Mezőcsáton augusztus 6-án

Az idén első alkalommal megrendezett kettősfogathajtó emlékverseny "Vadászhajtás" számának díjazását a Tiszatáj Közalapítvány 150.000 Ft értékben támogatta. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy a térség ismert fogathajtójának, a nemrégiben elhunyt Kuli Sándor emlékének tisztelegve minden évben megrendezzék eme nemes megmérettetést.

A Hegyalja Fesztivál vendégei voltunk

A tokaj-rakamazi Hegyalja Fesztiválon bemutatkozó környezetvédelmi és ifjúsági szervezetek soraiban Közalapítványunk is képviseltette magát július 13. és 16. között. A rendezvény időtartama alatt poszterekkel, szóróanyagokkal, madár- és békahang-felismerő és egyéb játékokkal próbáltuk felhívni a fesztivállátogatók figyelmét környezetünk természeti értékeire, szépségére, a természetvédelem ügyére és fontosságára, a táj és az emberi kultúra szoros kölcsönhatására. *haltanulás* Napközben a sátrunkba látogatók természetismereti totót tölthettek ki, továbbá egyéb környezet- és természetbúvár játékainkat is kipróbálhatták, valamint megismerkedhettek a Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítvány tevékenységeivel és a projektjeihez kapcsolódó természeti területekkel. Igen népszerűnek bizonyult többek között a horgászós játékunk, amely során az érdeklődők egy kis horgászbot segítségével "kifoghatták", valamint megtanulhatták felismerni a környékhez kötődő magyar őshonos halfajokat.

Közalapítványunk átadta a "Tavaszlesen"- vándorserleget ünnepélyes keretek között a Tiszalúci ÁMK Arany János Általános Iskolának a tanévzáró ünnepségen

A "Tavaszlesen" döntőn a legmagasabb pontszámot a vetélkedősorozaton idén először résztvevő tiszalúci iskola Kővágó Dániel és Veller Ádám alkotta csapata érte el, így ők szerezték meg iskolájuk számára a serleget. Gratulálunk! *A serleg átadása* *A győztesek* *Veller Ádám és Kővágó Dániel* Felkerültek a "Tavaszlesen" vetélkedősorozaton készült fotók a Galériába

KEOP záró workshop Kesznyétenben

Június 4-én került megrendezésre "A Tiszatáj Közalapítvány Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben lévő ártéri rétjeinek és a Baskó lévő hegyi rétjeinek a rehabilitációja" c. KEOP projekt záró workshopja a kesznyéteni látogatóközpontban. A munkamegbeszélésen részt vettek az érintett települések polgármesterei és a társadalmi szervezetek képviselői. A találkozón sor került a projekttel kapcsolatos tapasztalatok kiértékelésére, és további javaslatok, a jövőbeni feladatok megfogalmazására és a további együttműködési lehetőségek feltárására is. *KEOP záró workshop*

A május 18-i Döntővel idén lezárult a "Tavaszlesen" vetélkedősorozat

A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet látogatóközpontjában megrendezett harmadik fordulón 20 csapat mérhette össze tudását. A tíz legjobban szereplő csapat bejutott a nyári egyhetes természetbúvár táborba, amelyen ingyenesen vehetnek részt, de a többiek is értékes ajándékokkal térhettek haza. Az Döntőn legtöbb pontot elért tiszalúci "Zeller és Kőrágó" csapat pedig elnyerte iskolája számára a "Tavaszlesen"-vándorserleget.

Utolsó fordulójához érkezett a "Tavaszlesen 2011" vetélkedősorozat

Lezajlottak a kesznyéteni és tiszalöki Elődöntők április 27-én és 28-án, ahonnan tíz-tíz csapat jutott jovább a májusi Döntőbe. Az utolsó fordulón eldől, melyik az a tíz csapat, aki nyáron ingyenesen táborozhat egy hétig a természetbúvár jutalomtáborban!

"Nagyszombati Nagytakarítást" rendeztünk a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet Látogatóközpontjában és látogató útján, valamint az agrár-környezetgazdálkodási mintagazdaságban 2011. április 23-án

A magyar néphagyományok felidézéseként, valamint a Föld Napjának tiszteletére tavaszi "nagytakarításra", közös környezetszépítgetésre invitáltunk kicsiket és nagyokat. Részletek...

"Tavaszlesen"-hírek: Irány az Elődöntő

! Elkészültünk a első forduló beérkezett megoldólapjainak kijavításával, az eredmények és a további tudnivalók a bal oldalon található "Tavaszlesen" menüpont alatt találhatóak! A második forulót jelentő Elődöntő időpontja: 2011. ápr.27. és 28.

A LEADER+ pályázat keretében francia külföldi tanulmányút megszervezésére

nyert forrást Közalapítványunk A program megvalósításában a Tiszatáj Közalapítvány Loire-völgyi partnerszervezete működik közre. A tanulmányút célja, hogy az AKG-programban résztvevő magyar gazdálkodók, valamint az őket segítő állami és önkormányzati alkalmazottak számára lehetőséget nyújtsunk a francia agrár-környezetgazdálkodási program, a mezőgazdasági tevékenység és a rendelkezésre álló támogatások franciaországi rendszerének megismerésére, továbbá a kapcsolatépítésre a francia gazdákkal és természetvédő szervezetekkel.

Indul a "Tavaszlesen 2011"!

Idén ismét megrendezzük a korábbi években nagy népszerűségnek örvendő "Tavaszlesen" című többfordulós környzetismereti vetélkedősorozatunkat. További információk, jelentkezési lap és az első forduló feladatai a bal oldalon található "Tavaszlesen" menüpontban érhetők el. Beküldési határidő: 2011.03.26.